Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott till glöggen

Annons

Ädelostspett med skånepepparkaka och honungsnötter 12 portioner, 15 minÄdelost och pepparkaka är ju en modern glöggklassiker. Här varierar vi temat genom att använda mjuka skånepepparkakor, en annan gammal goding.

4 skånepepparkakor

50 g valnötter

2 msk flytande honung

1 msk balsamvinäger

80 g fast ädelost, t ex roquefort

12 röda druvor

Skär pepparkakor och ost i ungefär lika stora trekanter.

Rosta nötterna i het stekpanna, tillsätt honung och balsamvinäger. Låt det karamelliseras. Sprid ut på bakplåtspapper och låt kallna.

Varva pepparkaka, ost, druvor och honungsnötter på tandpetare eller små spett.

Servera till glögg.

Sweet SpicyRoasted Nuts

12 portioner, 15 min

(sötstarka rostade nötter)Förbluffande mumsiga! Det söta och lite rökiga starka gör sig väldigt fint just till glögg.

400 g blandade orostade och osaltade nötter, t ex mandel, pekan- och cashewnötter

1 1/2 msk mörkt muscovadosocker

2 tsk hackad färsk timjan

1 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

flingsalt

2 msk smält smör

Sprid ut nötterna på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i 200 grader i cirka 10 minuter eller tills de börjar dofta – passa så att de inte blir brända, det går fort. Rör runt ett par gånger under tiden.

Blanda under tiden muscovadosocker, timjan, chipotlepaste och 1 tsk salt i en liten skål.

Häll upp nötterna i en bunke, tillsätt smöret och blanda väl. Rör ner kryddblandningen och blanda igen så att alla nötter blir täckta.

Smaka av med salt tills du tycker att det blir lagom. Häll upp i mindre glas och servera gärna medan de fortfarande är lite varma.

Kex med tomatost och rosmarin

12 stycken, 10 minSuperenkelt men också supergott!

12 salta kex eller miniknäcke

1 tub tomatost med feta, Fjällbrynt

färsk rosmarin

flingsalt

Ringla en klick ost på varje kex. Hacka färsk rosmarin och strö över. Dekorera med någon extra kvist. Strö över lite flingsalt.

Servera genast.

Pepparkaksgrissini med parmesan cirka 50 stycken, 15 minSnygga pinnar som känns som en kul version av vanliga pepparkakor. Variera med kristyr för den som föredrar sötare varianter.

1 pkt färdig pepparkaksdeg

50 g färskriven parmesan

1 tub vit kristyr

Kavla ut pepparkaksdegen lite tjockare än vanligt. Skär ut långa grissinipinnar, gärna med degsporre. Lägg upp dem försiktigt på bakplåtspappersklädd plåt. Strö över parmesanost på de flesta, men lämna några tomma.

Grädda i 200 grader i 5-7 minuter. Låt svalna.

Dekorera de tomma pinnarna med kristyr.

Mer läsning

Annons