Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratinerade musslor Muscoli ripieni

Annons

4 portioner

1½ kg färska blåmusslor, rengjorda

1½ dl vitt vin

2 vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade

1 nypa torkade chiliflingor

1 gul lök, mycket fint hackad

3 msk olivolja, plus lite till gratinering

150 dagsgammalt, men inte torrt, rivet bröd

4 msk finhackad persilja

85 g kryddig salami, fint tärnad

färskpressad saft av 1 citron

havssalt och nymalen svartpeppar.

Skrubba musslorna och ta bort skägget. Knacka dem mot bänken och släng alla som inte stänger sig de är nämligen döda och även dem med trasigt skal. Lägg dem i en skål med kallt vatten tills de ska tillagas.

Lägg musslorna i en stor kastrull med vin, vitlök och chiliflingor. Lägg på lock och koka på hög värme i cirka fyrafem minuter, tills musslorna börjar öppna sig. Släng de musslor som inte öppnar sig. Häll av genom ett stort durkslag, men spara spadet. När musslorna svalnat, vrid loss och kasta alla tomma skal och arrangera musslorna i ett lager i en stor ugnsform eller individuella mindre formar ställda på en plåt.

Stek löken i olivolja cirka fem minuter, tills den är mjuk. Sänk värmen och tillsätt rivet bröd och persilja. Rör om så att brödet suger åt sig oljan. Fortsätt steka i 5 minuter, tills det blivit lätt brynt. Rör ner salamin. Skeda blandningen över varje mussla så att de täcks, stänk över olivolja och citronsaft, krydda med svartpeppar och gratinera i 220 graders ugn i fem minuter.

Hetta upp musselspadet och häll det kring musslorna före servering. Ett gott bröd är ett obligatoriskt tillbehör här!

Mer läsning

Annons