Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillade havskräftor med fänkålssallad

Annons
Havskräftor passar extra bra så här i kräfttider. Varför inte lägga dem på grillen? Här med ett dragon- och fänkålssmör med tuffa lakritstoner.

4 portioner, 30 min

Passar perfekt så här i kräfttider. Elegant men ändå enkel förrätt med härliga lakritstoner från fänkål, dragon och Pernod.

8 havskräftor, råa eller kokta

50 g rumsvarmt smör

1 tsk stötta fänkålsfrön

1 msk hackad färsk dragon

1 vitlöksklyfta, riven

1 msk Pernod eller Ricard

1 citron

flingsalt

Sallad:

1 fänkålshuvud

1 citron, skal och saft

2 msk kallpressad rapsolja

ev. 2-3 polka- eller gulbetor

1 knippa sparris

dragon eller dill som dekor

ev. flagad parmesan

Börja med salladen: Hyvla fänkål så tunt du kan, med osthyvel eller mandolin, och droppa över citronsaft och olja. Skala och hyvla betorna och sparrisen. Varva fänkål, betor och sparris. Strö över plockad dill, finrivet citronskal, salt och peppar samt eventuellt flagad parmesan.

Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarmen och magsäcken som finns alldeles bakom ögat, allt annat skall vara kvar i skalen. Knäck klorna lätt med nötknäppare.

Blanda smör, fänkål, dragon, vitlök, Pernod och rivet citronskal. Pressa i lite citronsaft och smaka av med flingsalt. Bred på smöret på kräftköttets snittyta.

Grilla kräftorna hastigt med skalet nedåt. Köttet skall precis stelna och vitna men behöver inte få någon direkt grillyta, då kan det bli segt.

Servera havskräftorna med salladen.

Mer läsning

Annons