Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallonrecept

Annons

med lime och mynta

HallonmousseFå saker smakar så mycket hallon som just hallonmousse. Den här får lite extra twist av lime och mynta. Passar även finfint i en tårta.

4 portioner,

30 min + 2 timmar i kyl

275 g hallon

4 gelatinblad

1/2 dl socker

1 msk limesaft + rivet skal

3 dl vispgrädde

2 msk finstrimlade myntablad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 min. Koka upp hallon (spara några till dekor), socker och skal och saft av lime i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.

Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt och passera alltsammans genom en sil så att fröna försvinner.

Lägg gelatinbladen i den silade vätskan och rör om tills gelatinet löst sig.

Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan försiktigt ner hallonvätskan och myntan i grädden tills allt är blandat.

Häll upp i glas och ställ i kylen i 2 timmar. Garnera med färska hallon och myntablad.

Hallontarteletter med apelsin- och mascarponekrämEleganta små minipajer där smakerna gifter sig med varandra av ren och pur kärlek.

4 portioner, 1 timme

250 g färska hallon

Deg:

125 g smör

1 dl florsocker

1 liten nypa salt

255 g vetemjöl

1 vaniljstång, fröna

1/2 citron, rivet skal

2 äggulor

2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 dl yoghurt av grekisk typ

250 g mascarpone

2 tsk acaciahonung

1 apelsin, skalet + 1 msk saft

100 g mörk choklad

ev. florsocker

Blanda smör, florsocker och salt. Arbeta in mjöl, vaniljfrön, citronskal och äggulor tills du får en smulig massa (görs enklast i en matberedare). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 min.

Kavla ut degen och klä små smorda pajformar med den. Ställ i frysen en stund. Förgrädda sedan pajskalen i 175 grader i 10-12 min eller tills de fått lite färg. Låt svalna. Rör ihop yoghurt, mascarpone, honung, rivet apelsinskal och saft. Bred ut fyllningen i pajskalen. Strö över hallon. Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller i omgångar i mikron. Ringla den över hallonen. Sikta eventuellt över lite extra florsocker. Ställ i kylen tills det är dags att servera.

Hallonfrukost

En skål sommarEn favoritfrukost som jag faktiskt tycker blir godare med tinade hallon än färska, eftersom de är lite syrligare.

2 portioner, 10 min

150 g frysta och tinade eller färska hallon

5 dl grekisk yoghurt

1 dl god müsli

2 msk valnötter, grovhackade, gärna rostade

1 msk acaciahonung

citronmeliss eller mynta

Rör ihop hallonen med yoghurten, men spara några till dekoration. Toppa med müsli och valnötter. Ringla över honung och dekorera med örter och några extra hallon.

Absolut HallonEn personlig favoritdrink. Använder man frusna hallon så fungerar de som isbitar.

1 glas

5-6 hallon, färska eller frysta

2 cl Absolut Raspberri (eller annan vodka med hallonsmak)

cirka 1 1/2 dl champagne eller mousserande vin

Häll hallonvodkan i ett champagneglas. Tillsätt hallon.

Fyll på med champagne eller mousserande vin.

Rör om och servera.

Kiviks Musteri Hallonvin (94016) 60 kronor, eller Nederburg Noble Late Harvest (2741) 79 kronor.

Alkoholfritt: Domaine d’Estoublon Moukipic (91132) 69 kronor.

Att dricka till:

Mer läsning

Annons