Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halstrade pilgrimsmusslor med citrusrisotto

Annons

2 portioner

En huvudrätt som är helt rätt: fräsch och förförisk på samma gång.

2 schalottenlökar

olivolja

1 citron

1 apelsin

2 dl risottoris, t ex carnaroli eller arborio

2 dl vitt vin

cirka 1/2 l kycklingbuljong

1 dl färskriven parmesan eller pecorino

1/2 dl hackad bladpersilja

2 + 2 msk smör

salt

nymalen svartpeppar

6 pilgrimsmusslor

2 lime

Skala och hacka schalottenlökarna riktigt fint. Tvätta citrusfrukterna noga. Skala citronen och apelsinen tunt med en potatisskalare. Finhacka skalet.

Hetta upp lite olivolja i en tjockbottnad kastrull. Låt riset och löken fräsa sig glansiga och genomskinliga. Tillsätt vinet och låt absorberas under omrörning. Pressa citronen och apelsinen i tillsammans med en kopp sjudande buljong. Rör om och häll i mer buljong när vätskan sugits upp. Fortsätt tills buljongen är slut eller riset är klart, det tar cirka 20 minuter. Gör mer buljong om det behövs.

Rör ner det hackade citrusskalet tillsammans med 2 msk smör, riven ost och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar och rör om ordentligt. Sätt på lock.

Blanda 2 msk smör med rivet limeskal.

Hetta upp en stek- eller grillpanna. Pensla pilgrimsmusslorna med lite olja, salta och peppra. Halstra dem hastigt så att de får färg runtom. Trä upp på spett.

Lägg upp risotton på två tallrikar och arrangera spetten med en klick limesmör ovanpå.

Mer läsning

Annons