Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husman på franska

Annons

SALLAD MED ENDIVER OCH ÄDELOSTKlassisk kombination av endiver och ädelost i en nyskapande sallad med spenat och grapefrukt som friskar upp. Choklad är ett udda inslag i många av Yvan Cadious rätter.

4–6 portioner, 15 minuter4–5 endiver

1/2 grapefrukt

1/2 dl olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

70 g babyspenat, sköljd och torkad

150 g roquefortost

80 g valnötskärnor

50 g mörk choklad, 70 procent

Ta bort de yttersta bladen från endiverna och arrangera dem runt insidan av en låg skål. Strimla resten grovt på längden och blanda med saften av grapefrukten och olivoljan samt en nypa salt och peppar.

Lägg spenaten i mitten och toppa med endivesalladen.

Smula över osten och garnera med valnötter och riven choklad. Droppa gärna lite olja över.

ZUCCHINI- OCH GURKSOPPA 4 portioner, 15 minuter2 stora zucchini

2 slanggurkor

1 knippa bladpersilja

4 msk potatismospulver

salt

nymalen svartpeppar

fin olivolja

Skär zucchinin och gurkan i bitar och lägg i en blender eller matberedare tillsammans med bladpersiljan. Mixa. Passera det mixade genom en sil och pressa ut den sista vätskan med en träslev. Tillsätt potatismospulver och värm vätskan försiktigt. Vispa och låt sjuda till en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ringla över en god olivolja och servera.

KYCKLING MED KRYDDIGT BRÖDSKAL 4–6 portioner, 2 timmar250 g vitt lantbröd

1/2 l mjölk

2 ägg

färsk timjan

50 g pinjenötter

100 g svarta oliver

50 g soltorkade tomater i olja

salt

svartpeppar

1 stor kyckling

Riv brödet i bitar och lägg det i blöt i mjölken. Knäck i äggen. Tillsätt timjan, pinjenötter, hackade oliver och strimlade tomater. Salta och peppra. Arbeta ihop till en smet med händerna.

Täck kycklingen med brödsmeten och ställ in i ugnen på 175 grader tills den får en innertemperatur av 80 grader, cirka 75–90 minuter.

YVANS KALVGRYTA MED MORÖTTER OCH CHOKLAD 4 portioner, 2 timmar500 g kalvkött

olivolja

2 msk paprikapulver

600 g morötter

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

2 stånd stjälkselleri

1/2 l rött vin

salt

nymalen svartpeppar

100 g gröna oliver (med kärna)

50 g mörk choklad, 70 procent

Putsa köttet och skär det i tärningar. Klappa in med paprikapulver. Bryn i omgångar i olivolja i en stekpanna.

Skala morötterna och skär i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva sellerin.

Häll alltsammans i stekgrytan med köttet. Slå på vin, salta och peppra. Tillsätt oliver och choklad. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills köttet blir riktigt mört. Det tar minst en timme.

APRIKOSPAJ 8–10 portioner, 2 timmarEgentligen görs den här pajen på färska aprikoser, men i ett vintrigt Sverige valde Yvan att blötlägga torkade.

Pajdeg:100 g smör

1 ägg

1 msk mjölk

1 tsk strösocker

3 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

cirka 30 torkade aprikoser

80 g sötmandlar

1/2 dl råsocker

1 klyfta citron

flytande honung

Lägg aprikoserna i blöt i kokhett vatten i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader, undervärme.

Mixa smör, ägg, mjölk och socker i en matberedare. Tillsätt mjölet lite i sänder tills du får en fast deg. Låt den vila i rumstemperatur i 30 minuter.

Kavla ut en platta stor nog att täcka en pajform (cirka 28 cm) med löstagbar kant. Ta bort överflödig deg.

Hacka mandlarna grovt i mixer eller matberedare. Blanda dem med sockret.

Lägg 2/3 av mandelblandningen i botten på pajen och fördela aprikoserna ovanpå i ett vackert mönster. Kläm över lite citron. Strö på resten av mandelblandningen och baka i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

Ringla över lite flytande honung vid servering.

Mer läsning

Annons