Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbssylt med kiwi och mynta

Annons
Här har kiwifrukter fått ge stadga åt jordgubbssylten i stället för att tillsätta pektin på konstgjord väg. Naturens egen lösning.

5 burkar à cirka 2 1/2 dl, 1 timme + 2 timmar i kylen

Kiwi innehåller massor av naturligt pektin, vilket gör att man inte behöver tillsätta det på konstgjord väg.

1 1/2 liter jordgubbar

2 kiwi

7 1/2 dl strösocker

1 citron, saften

4 kvistar färsk mynta (sköljda)

1 vaniljstång, delad på längden

1/2 tsk smör

Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Skala och tärna kiwifrukterna.

Blanda jordgubbar, kiwi, socker och citronsaft i en stor bunke. Tillsätt strimlade myntablad och vaniljstång. Låt stå i två timmar eller i kylen över natten.

Koka upp under omrörning i en stor rostfri kastrull. Rör ordentligt när det börjar koka. Sänk till medelvärme och fortsätt röra då och då så att det inte bränns vid. Låt puttra 40-60 minuter eller tills sylten börjar tjockna. Skumma noga med jämna mellanrum. Rör ned smöret och fiska upp vaniljstången.

Fyll på väl rengjorda och varma glasburkar, gärna direkt från diskmaskinen.

Du kan även koka förslutna nästan fulla burkar i en kastrull med vatten i 10 minuter så håller sylten längre. Annars håller den cirka en månad i kylen.

Mer läsning

Annons