Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall ärtsoppa med mynta

4 portioner, 15 min + kylning
Egentligen är jag inte så förtjust i gröna ärtor, men när de hamnar i en soppa förvandlas de till något alldeles extra. Speciellt i kombination med mynta. Ärtor och mynta är en drömduo i köket. Den här soppan kan även serveras varm om man så vill

Annons

3 msk smör

1 gul lök, finhackad

1 l grönsaksbuljong

600 g färska eller frysta ärtor

1/2 dl bladpersilja

1/2 dl färsk mynta

flingsalt och nymalen svartpeppar

1 dl crème fraiche

1/2 knippa gräslök, finskuren

valfritt tillbehör: t ex räkor, rom eller bacon

Smält smöret i en stor kastrull. Mjukstek löken under omrörning utan att den får färg. Tillsätt 5 dl buljong och låt koka upp. Häll i ärtorna, sänk värmen och låt puttra tills de mjuknat, cirka 5 minuter för färska ärtor och 2 minuter för frysta.

Ta bort från plattan och tillsätt persilja, mynta och resten av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Mixa till en slät soppa. Låt svalna och ställ sedan in i kylen ett par timmar tills den blir riktigt kall. Soppan kan även serveras varm om du inte orkar vänta.

Strö över gräslök och servera med crème fraiche. Du kan även toppa med rom, räkor eller smulad knaperstekt bacon.

Mer läsning

Annons