Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kantarelltoast, kräftpaj och marängsviss

Annons
Kräftpaj med västerbotten och marängsviss med Oreosmulor.

Kantarelltoast med dillsmör och kallrökt sidfläsk

4 portioner, 20 minuter

Pålägg:

cirka 300 g kantareller

1 färsk rödlök

lite smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

75 g kallrökt sidfläsk

Dillsmör:

1 dl hackad dill

25 g rumsvarmt smör

1 citron, skalet

flingsalt

Smörgås:

4 skivor lättrostat vitt bröd

1 dl riven ost

salt

nymalen svartpeppar

Rensa kantarellerna, dela de största och fräs med hackad rödlök i lite smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

Strimla fläsket och stek på medelvärme för sig själv. Låt rinna av på hushållspapper och svalna.

Rör ihop dill, smör och citronskal. Tillsätt lite flingsalt. Blanda försiktigt ihop kantareller, fläsk och dillsmör. Hit kan du förbereda dagen innan.

Fördela blandningen ovanpå fyra kantskurna rostade brödskivor. Salta lätt och peppra. Strö över ost och ställ in under grillelementet i ugnen tills osten fått färg. Passa! Servera genast.

Kräftpaj med krondill, västerbotten och sparris

8 portioner, 45 minuter

Deg:3 dl vetemjöl

1 msk dillfrön

1 tsk salt

150 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 ägg

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl grädde

1 knippa dill

4 dillkronor

salt, peppar

lite kajennpeppar

1 knippa grön sparris

300 g kräftstjärtar

1 1/2 dl riven västerbottenost

Dekor:

röd och/eller svart kaviar

dill eller krondill

Blanda ihop mjöl, dillfrön och salt med hackat smör och kallt vatten, och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt gärna vila kallt i kylen en stund.

Tryck sedan ut den i en smord pajform och förgrädda skalet i 10 minuter i 225 grader eller tills det fått lite färg. Låt svalna något.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, hackad dill, hackade dillkronor och kryddor. Bryt av den nedre delen av sparrisstänglarna. Fördela avrunna kräftstjärtar och sparris i pajskalet och täck med riven ost. Häll över äggblandningen och grädda i 25 minuter i 225 grader.

Dekorera och servera som tillbehör eller med en fräsch grönsallad.

Marängsviss med färska bär och Oreo-smulor

4 portioner, 10 minuter

2 dl vispad grädde

1 l vaniljglass

1 l färska bär

60 g maränger

8 oreo-cookies (kan bytas ut mot andra chokladkex)

1 dl O’hoj kolasås

2 msk jordgubbsströssel

citronmeliss

Vispa grädden. Varva grädde, glass, bär och maränger på ett stort fat.

Bryt kexen över. Ringla över kolasås och strö över strösslet. Dekorera med citronmeliss.

Servera och njut.

Mer läsning

Annons