Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kefta Mkaouara - köttfärstagine

För 4 portioner, 90 minuterDen här rätten är över 150 år gammal. Serveras gärna kokande direkt från spisen.

Annons

Tomatsås:

1 kg färska tomater

1 gul lök, finhackad

2 stjälkar selleri, hackad

2 tsk paprikapulver

2 tsk malen spiskummin

1⁄2 tsk starkt paprikapulver

3 msk finhackad färsk persilja

3 msk finhackad färsk koriander

3 vitlöksklyftor, pressade

1 msk olivolja

salt

Köttbullar:

1⁄2 kg nöt- eller lammfärs (eller en kombination av båda)

1 gul lök, finhackad

2 tsk paprikapulver

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1⁄2 tsk malen kanel

1⁄4 tsk svartpeppar

1⁄4 tsk starkt paprikapulver

1 msk hackad färsk persilja

1 msk hackad färsk koriander

4 ägg

Riv tomaterna på rivjärn och blanda de övriga ingredienserna till såsen i en tagine eller i en stor, djup stekpanna. Lägg på locket och sjud i 15-20 minuter på medelvärme (om du använder en tagine placera enkronor mellan plattan och taginen).

Blanda alla ingredienser till köttbullarna (utom äggen), använd händerna. Arbeta inte köttfärsen för länge, då blir köttbullarna kompakta och torra. Rulla till små runda bollar.

Tillsätt en halv deciliter vatten i tomatsåsen och lägg i köttbullarna, lägg på locket. Låt koka i cirka 20 minuter på medelvärme tills såsen är tjock.

Knäck äggen över köttbullarna, lägg på locket och låt koka i ytterligare 5-6 minuter. Äggvitan ska vara fast och gulan lös. Servera och ät direkt, traditionellt i taginen som den lagats i.

Mer läsning

Annons