Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompottrecept och annat gott

Annons

Vinterkompott på torkad frukt, te och glögg 4 portioner, 15 min + ev blötläggning över natten

100 g torkade aprikoser

100 g torkade fikon

100 g katrinplommon

100 g torkade tranbär

2 kanelstänger

3 stjärnanis

4 kryddnejlikor

5 dl Earl Grey-te

2 dl glögg

2 msk akaciahonung

Perfekt sätt att bli av med julens rester som ligger och skräpar i skåpen.

Skär all frukt i ganska stora bitar. Lägg frukt, tranbär och kryddor i en skål. Slå över te och hälften av glöggen. Täck över och låt stå över natten. Har du bråttom kan du hoppa över det här momentet och låta det sjuda lite längre i stället.

Häll upp alltsammans i en kastrull. Koka upp, tillsätt honung, sänk värmen och låt sjuda i 10 min. Ta bort från plattan och häll i resten av glöggen.

Servera kompotten varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

Så här års är exotisk frukt i säsong. Använd den gärna i en färgstark kompott där gamla metoder möter moderna smaker.

Exotisk fruktkompott med kokossorbet 4 portioner, 20 min2 dl råsocker

2 dl vatten

1 stjälk citrongräs, bankad och strimlad

5 kardemummakapslar

1 vaniljstång, skårad på längden

1 lime

1 mango, skalad och urkärnad

5 physalisfrukter

1 stjärnfrukt

andra exotiska frukter efter smak och tillgång, till exempel sharon, passionsfrukt, kumquats

400 g kokossorbet (eller annan sorbet)

Koka upp råsocker, vatten, citrongräs, kardemumma, vaniljstång och rivet limeskal. Låt koka tills sockret löst sig. Sila.

Skär frukten i bitar. Lägg dem i den varma lagen, pressa över limesaften, rör om och låt svalna.

Servera med kokossorbet eller annan god sorbet.

Lingon och rökig maltwhisky har blivit en av mina favoritkombinationer. Urgott i rårörda lingon, men funkar även finfint i en nyskapande kompott.

Lingonkompott med whisky och honung 4 portioner, 15 min250 g frysta lingon

1 dl vatten

2 msk acaciahonung

1/2 dl råsocker

1 kanelstång

1/2 dl whisky, gärna rökig maltwhisky

ev färsk mynta till dekor

vaniljglass till servering

Koka upp lingon, vatten, honung, råsocker, kanelstång och whisky. Sänk värmen och låt sjuda i 10 min. Låt svalna till önskad temperatur.

Servera med en riktigt fin vaniljglass och garnera eventuellt med färsk mynta.

Mer läsning

Annons