Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kött som krydda - recept

Annons

INGEFÄRSFRÄSTA HARICOTS VERTS MED SIDFLÄSK4 portioner, 15 minuter

Supergott och snabblagat tillbehör eller en enkel smårätt, där fläsket sätter skön röksmak på bönorna.

150 g rökt sidfläsk (gärna kallrökt)

3 cm färsk ingefära, finhackad

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

olivolja

250 g frusna haricots verts

1 nypa chiliflakes

flingsalt

nymalen svartpeppar

Skala och finhacka ingefäran och vitlöken. Skär fläsket i strimlor eller tärningar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wok. Fräs fläsket tills det får färg, tillsätt ingefära och vitlök och fräs ytterligare en stund utan att bränna vitlöken.

Tillsätt haricots verts, chiliflakes, flingsalt och svartpeppar. Fräs ett par minuter tills bönorna är klara men fortfarande spänstiga.

Servera som tillbehör eller lätt lunch.

THAILÄNDSK BIFFSALLAD4 portioner, 25 minuter

Fräsch sallad där köttet spelar en liten biroll, men ändå ger god smak. Ett bra sätt att ta vara på rester, men en färsk köttbit räcker långt.

125 g ryggbiff, rå eller rester

olivolja

2 påsar blandad sallad

2 dl blandade färska örter, t ex koriander, mynta, thaibasilika

1 rödlök, tunt skivad

1 gurka, skalad och skuren i bitar

1 röd chili, fint strimlad

2 limefrukter, saften

1 msk sesamolja

2 msk fisksås

1/2 tsk socker

1 msk vatten

Om köttet är rått: hetta upp lite olja i en stek- eller grillpanna och bryn tills du får en fin yta och vänd en gång. Sänk värmen och stek ytterligare några minuter (anpassa tiden efter tjockleken). Köttet ska fortfarande ha en rosa till röd kärna. Salta och peppra. Låt svalna.

Blanda salladsbladen med örter, rödlök och gurka. Blanda chili, lime, sesamolja, fisksås, socker och vatten i en liten skål. Häll hälften över salladen och blanda väl. Lägg upp salladen på en tallrik.

Skär köttet i tunna skivor, spara köttsaften. Blanda resten av dressingen med köttsaften. Placera det skivade köttet ovanpå salladen, ringla över dressingen och servera.

TORSKGRYTA MED CHORIZO4 portioner, 45 min

En bra chorizo är rena smakbomben. Här ger den en underbart mustig fiskgryta.

1 chorizokorv, gärna stark

2 små gula lökar

3 vitlöksklyftor

200 g champinjoner eller annan svamp

1 broccolihuvud

500 g torsk (helst Krav- och/eller MSC-märkt)

olivolja

1 burk hela tomater, à 400 g

1 burk cocktailtomater, à 400 g

2 1/2 dl kycklingbuljong

1 dl vitt vin

600 g fast potatis, skalad och skivad

2 morötter, skalade och skurna i bitar

2 selleristjälkar, skivade

1–2 tsk rökt paprikapulver

1 tsk timjan

salt

nymalen svartpeppar

2 salladslökar, strimlade

bladpersilja, hackad

Skala och skiva lök och vitlök. Dela svampen i bitar, skiva korven och skär broccolin i buketter.

Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök, vitlök, svamp och chorizo tills löken mjuknat. Tillsätt tomaterna, buljong, vin, potatis, morötter, selleri, paprikapulver, timjan, salt och peppar. Låt småkoka under lock till potatisen börjar mjukna. Tillsätt broccoli och fisk och sjud tills fisken vitnat och är genomkokt. Strö över salladslök och persilja. Servera med ett gott bröd.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons