Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minimarängpajer med citronkräm

8 portioner, 40 min, plus 2 timmar i kylen
En minivariant av maräng- och citronpaj. Frisk och söt på samma gång.

Annons
Små läckra dessertpajer med syrlig citronkräm och söt maräng.

Bottnen:

10 digestivekex

75 g smör

1/2 tsk kanel

Fyllning:

5 dl kaffegrädde

4 stora ägg

1 3/4 dl strösocker + 1/2 dl

3 msk maizena

1 liten nypa salt

2 tsk rivet citronskal

1 dl citronsaft

färska bär, t ex röda vinbär eller hallon

ev. 1 msk hackade pistaschnötter

ev. citronmeliss

Krossa kexen. Smält smöret, tillsätt smulor och kanel. Tryck ut blandningen i sex-åtta (beroende på storlek) ugnsfasta portionsformar. Förgrädda 10 minuter i 175 grader.

Värm grädden i en tjockbottnad kastrull tills den nästan börjar koka. Vispa ihop äggulor (spara vitorna), 1 3/4 dl socker, maizena och salt med elvisp tills det blir ljust och fluffigt. Vispa sedan försiktigt ned grädden lite i taget. Koka upp på medelvärme under konstant vispning tills det tjocknar, ungefär 5 minuter. Ta bort från plattan och rör ned rivet citronskal och -saft.

Skeda upp krämen ovanpå kexbottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst två timmar.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum med 1/2 dl socker och spritsa eller bred ut ovanpå citronkrämen (inte säkert att allt behövs). Grädda i 175 grader cirka 10 minuter eller tills marängen får färg. Garnera med bär och/eller hackade nötter samt gärna citronmeliss. Pajen kan gräddas precis innan gästerna kommer och sedan förvaras i rumstemperatur tills det är dessertdags.

Recept: Mia Gahne

Assistent: Malin Winqvist

Mer läsning

Annons