Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mys med brödbakning

Annons

MIAS BÄSTA BRÖDDet här brödet bakar jag jämt. Alla älskar det. Det är även suveränt att rosta till frukost.

2 bröd, 2 1/2 timme

50 g jäst

5 1/2 dl ljummet vatten

cirka 1/2 dl olivolja + 1 msk

1– tsk salt

2 dl fiberberikade havregryn

cirka 12–13 dl vetemjöl special med fullkorn

gourmetsalt

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan all vätska, ungefär en halv deciliter olivolja och vanligt salt.

Häll sedan i havregryn och rör om. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig, fast deg som är ganska tung och släpper bunken. Ta mer mjöl om det behövs. Knåda längre än du tror!

Häll i en skvätt olivolja och vänd runt degen. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Dela degen i två delar. Forma till avlånga längder och lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk (den blir lite flottig!) i 45 minuter.

Strö över lite gourmetsalt och kanske lite mjöl.

Grädda i 250 grader tillsammans med en skål vatten i 15 minuter eller tills brödet fått fin färg. Stäng av ugnen och låt det stå i ytterligare 30 minuter, eller tills bröden låter ihåliga när du slår på undersidan.

Låt svalna på galler utan duk.

DUNDERNYTTIGT FRUKOSTBRÖD MED NÖTTER OCH GOJIBÄREtt mättande frukostbröd laddat med nyttiga godsaker.

20 stycken, 90 min

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

2 tsk salt

2 tsk honung

1/2 dl olivolja

1 dl kesella

1/2 dl linfrö

1 dl gojibär

1/2 dl torkade aprikoser, strimlade

1/2 dl hasselnötter, rostade och grovhackade

1/2 dl valnötter, grovhackade

1 dl dinkelflingor

6 dl grahamsmjöl

2–3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt salt, honung, olivolja och kesella tillsammans med resten av vattnet.

Blanda linfrö, gojibär, aprikoser, nötter, dinkelflingor samt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig och ganska kompakt deg.

Låt degen jäsa i ca 30 min under bakduk.

Arbeta degen på mjölat bakbord, tillsätt mera mjöl om den är för lös. Forma till två rullar och skär varje i tio bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

Grädda i 200 grader i ca 15-20 min. Låt svalna på galler. Servera gärna med en stark ost.

FRENCH TOAST I FORMPopulärt frukostbröd i USA. Här gör man en praktisk jätteladdning i ugnsform.

6 portioner, 90 minuter

smör

6 stora ägg

5 dl mjölk

2 msk dijonsenap

salt

nymalen svartpeppar

1/2 dl strimlad gräslök, plus garnering

1 dagsgammalt vitt bröd

2 dl riven ost med smak

Smörj en ugnsfast form. Vispa ägg, mjölk, senap, salt och peppar. Blanda i gräslöken, men spara lite till garnering.

Skär brödet i ganska tjocka skivor. Täck botten av formen med brödskivor som ligger lite omlott. Häll på hälften av äggsmeten. Strö över två tredjedelar av osten. Lägg resten av brödskivorna lite omlott ovanpå. Häll över resten av äggsmeten och tryck till lite lätt så att smeten sugs upp. Strö över resten av osten. Täck över och låt gärna stå en stund eller över natten.

Grädda i 175 grader i 50-60 min. Täck över med folie sista kvarten om ytan blir för mörk. Låt stå i tio minuter, strö över extra gräslök och servera till frukost eller brunch.

ÖRTSCONES MED CREAM CHEESEFYLLNINGMumsiga scones med lite annorlunda touche.

20–30 stycken, 30 minuter

7 1/2 dl vetemjöl

1 nypa salt

2 tsk bakpulver

100 g smör

1 nypa socker

1/2 dl finhackade örter, till exempel rosmarin, timjan och körvel

1 ägg

2 dl naturell yoghurt

mjölk till pensling

Tillbehör:

200 g philadelphiaost

1 citron, rivet skal

2 tsk smulad rosépeppar

extra örter

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt socker och örter. Vispa ägget lätt och häll i tillsammans med yoghurt. Arbeta snabbt ihop degen till en boll. Tryck ut till en rund kaka, ca 2 cm tjock. Tryck ut rundlar med ett kakmått eller ett glas, cirka 5 cm i diameter. Lägg upp dem på en bakpappersklädd plåt och pensla med lite mjölk.

Grädda i 225 grader i 10–12 min eller tills de får fin färg. Låt svalna.

Rör ut philadelphiaost med rivet citronskal, rosépeppar och örter.

Bryt av sconesen på hälften och bred på fyllning på nederdelarna. Lägg på locket och servera som frukost till nybryggt te.

Tips: Man kan också blanda i lite rivna morötter i fyllningen.

Mer läsning

Annons