Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysmat med stil

Annons

PIZZASLICE MED CHÈVRE, APRIKOSER, RUCOLA OCH PARMA4 portioner, 20 min

En väldigt annorlunda och värdig liten munsbit. Motsatsen till Billys mikropizza?

1 färdig pizzadeg

olivolja

200 g chèvre eller tallegio

10 torkade aprikoser

6 skivor parmaskinka

chiliflakes

färsk timjan

rucola

Pensla botten med olivolja. Fördela chèvre, aprikoser (lägg dem först i kokande vatten en stund om de är väldigt torra) och parmaskinka ovanpå. Strö över chiliflakes och repad timjan. Ringla över lite extra olivolja.

Grädda i cirka 10 min i 250 grader. Strö över lite rucolablad och skär upp i slajsar.

ROTSELLERIDIPP MED MANDEL OCH CHARKCHIPS4 portioner, 30 min

En tuffare (och nyttigare) tolkning av chips med dipp.

cirka 150 g valfria skivade charkuterier, t ex salami, serranoskinka

500 g rotselleri

5 dl höns- eller grönsaksbuljong

1 citron

50 g skalad mandel

färsk timjan

1/2-1 dl grädde

salt

nymalen svartpeppar

ev extra grönsaker att dippa med

Sprid ut charkuterierna på ett bakplåtspapper på en plåt. Täck med ännu ett bakplåtspapper och ytterligare en plåt som tyngd. Torka i 150 grader i cirka 10-15 min. Ta ut och ta bort den översta plåten och papperet. Låt svalna.

Skala sellerin och skär i bitar. Koka den mjuk i buljong. Låt rinna av. Mixa rotselleri, rivet citronskal, mandel och repad timjan med lite grädde i taget tills konsistensen blir lagom krämig.

Smaka av med salt och peppar.

Servera dippen med charkchipsen och kanske lite extra grönsaker att dippa.

GUBBRÖRE-PIROGER6 stora eller 12 små, 40 min

Så goda att de smälter i munnen. Ät dem gärna ljumna till en iskall öl.

1 rödlök, finhackad

1 gul lök, finhackad

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad rosmarin

smör

125 g ansjovis, hackad

3 hårdkokta ägg

1 dl keso

nymalen svartpeppar

1 rulle färdig smördeg

1 uppvispat ägg

sesamfrön

Mjukstek lök, persilja och rosmarin i smör. Tillsätt ansjovis och låt den smälta med.

Blanda med hackade ägg och keso. Smaksätt med lite peppar.

Dela en smördegsplatta i sex (eller tolv) delar. Lägg en klick fyllning på varje och vik ihop. Nagga kanten med gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda i 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills ytan får fin färg.

CHOKLADKOPP MED FLINGSALT4 portioner, minst 2 timmar i kylen

Börja från slutet och låt den här busenkla desserten stå och stelna medan du fixar resten.

100 g mörk choklad, 70 procent

1 dl vispgrädde

flingsalt

I mikro: Bryt ner chokladen i grädden. Kör i 2 min på 500 watt. Blanda och värm i ytterligare två minuter.

På spisen: Koka försiktigt upp grädden i en kastrull. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält.

Häll upp chokladgrädden i små espressokoppar och ställ in i kylen i minst 2 timmar (eller över natten) tills de stelnat.

Strö över en liten nypa flingsalt och servera i tv-soffan.

Att dricka till:

Prosecco la Rob’n’a Extra Dry (7486), 79 kronor, eller Lagar de Cervera Albariño (23044), 129 kronor.

Till pirogerna: Grebbestad Lager (1434), 14:90 kronor.

Alkoholfritt: Störtebeker 1402 (1900), 9:20 kronor.

Mer läsning

Annons