Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plommongodis

Annons

Surdegstoast med ljummen brie och karamelliserade plommon

4 portioner, 15 minuter Fantastisk förrätt som imponerarmed enkla medel.

2 stora plommon eller 4 små

4 skivor surdegsbröd

4-8 skivor brie

3 msk råsocker

färsk timjan

Rosta brödskivorna lätt i brödrost eller under grillelementet i ugnen. Lägg dem på en plåt och täck brödet med brieskivor.

Kärna ur och dela plommonen i klyftor. Häll en pytteliten skvätt vatten i en teflonpanna, strö över en matsked råsocker och ställ på plattan. Fördela plommonklyftorna ovanpå och strö sedan över ytterligare två matskedar socker. Låt plommonen bli varma, rör om försiktigt allteftersom sockret börjar smälta.

Ställ in brödskivorna under grillelementet en liten stund till, tills brien mjuknar lite lätt utan att få färg. Passa! Ta ut och fördela plommonen ovanpå. Dekorera med färska timjankvistar. Servera genast.

Vaniljgratinerade mandelplommon med pistaschnötter

6 portioner, 30 minuter En finfin dessert med milda smaker.

8 plommon

5 äggulor

1 dl socker

2 tsk maizena

1 dl mjölk

1 1/2 dl vispgrädde

1 citron, skalet

1 vaniljstång

150 g mandelmassa

70 g pistaschnötter

Vispa äggulor, socker och maizena till en luftig kräm. Värm försiktigt mjölk, grädde, rivet citronskal och en vaniljstång delad på längden. Späd ut krämen med lite gräddmjölk i taget under omrörning, värm försiktigt på svag värme utan att det kokar tills krämen tjocknat något. Rör om då och då under tiden. Lyft upp vaniljstången och låt svalna.

Riv mandelmassan och blanda med grovhackade pistaschnötter (spara lite till dekoration).

Dela plommonen på hälften och kärna ur dem. Fyll hålet med mandelmasseblandningen. Placera plommonen i en ugnsfast form med fyllningen nedåt. Slå över krämen, strö på lite hackad pistasch och gratinera i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.

Plommon-marmelad med kanel och rom

ca 1,7 liter, 40 minuter

Plommonmarmelad är alltid en hit. Spetsa den med lite sprit, det blir kalasgott på rostat bröd eller till ostbrickan.

1 1/2 kg fasta, syrliga plommon

2 kanelstänger

1 dl vatten

1 kg syltsocker

cirka 2 msk mörk rom

Skölj plommonen, dela och kärna ur dem. Lägg kanelstänger, plommon och vatten i en stor gryta (ej aluminium).

Koka upp och koka sakta under lock 10-15 minuter. Koktiden beror på plommonens storlek och på hur mogna de är, de ska bli mjuka och mosiga. Rör om ett par gånger under tiden.

Tillsätt syltsockret och koka kraftigt 2-3 minuter. Skeda bort allt skum. Ta grytan från värmen och låt marmeladen vila i cirka 15 min. Rör om ett par gånger under tiden. Plocka upp kanelstängerna, blanda i spriten och häll upp på rena, varma burkar. Sätt på lock och låt kallna. Förvaras i kylskåp.

Servera gärna till rostat bröd eller ostbrickan.

Mer läsning

Annons