Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästostpaj med purjolök

6-8 portioner som tillbehör, 4 portioner som huvudrätt, 1 timme
En paj känns alltid rätt på kräftskivan. Den här har en djup och härlig smak av svensk prästost. Försök hitta en med lite krut i.

Annons
Paj platsar alltid på kräftskivan. Den här är laddad med lagrad prästost och purjolök.

Deg:

2 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

100 g smör

2 msk iskallt vatten

2 msk dillfrön

1/2 msk salt

Fyllning:

2 små purjolökar

smör

3 ägg

1 dl grädde

1 dl mjölk

3 dl riven lagrad prästost

1 tsk paprikapulver

riven muskot

salt och nymalen svartpeppar

1-2 msk repad timjan

smör

Arbeta ihop vetemjöl, rågmjöl, smör, vatten, dillfrö och salt till en smidig pajdeg.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, nagga bottnen med en gaffel och förgrädda 10-12 minuter i 225 grader. Låt svalna.

Skölj och strimla purjolöken grovt. Fräs i smör tills löken mjuknar och fördela i skalet.

Vispa ägg, grädde och mjölk. Blanda i ost, paprika, muskot, salt, peppar och timjan.

Häll fyllningen över purjolöken och grädda i ugnen i 175 grader tills fyllningen stannat, i 25-30 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Låt pajen svalna något innan den serveras.

Recept: Mia Gahne

Assistent: Malin Winqvist

Mer läsning

Annons