Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkspett på citrongräs

Annons

4 personer, 45 minuter400 g ekologiska råa jätteräkor (finns i asiatiska butiker)

6 limeblad

2 vitlöksklyftor

1 chili

3–4 msk fisksås

1 lime, skalet

1 tsk sesamolja

1/2 dl råsocker

8 citrongrässtjälkar

extra lime till servering

Dippsås:1 dl japansk soja

2 msk fisksås

1 lime, saften

1 chili, finhackad

2 tsk honung

Tina och skala räkorna. Lägg i en sil och pressa ut all vätska med handen. Hacka räkorna ganska fint och pressa ur all vätska (viktigt, annars håller färsen inte ihop).

Finhacka limeblad, vitlök och chili och blanda ner i räkhacket tillsammans med fisksås, rivet limeskal, sesamolja och socker. Ställ färsen i frysen i en kvart.

Krama på färsen runt en tredjedel av citrongräsets tjocka ände och gör åtta spett. Grilla på oljepenslat galler tills spetten blir rosa runtom. Vänd försiktigt.

Blanda ingredienserna till dippsåsen.

Servera spetten med limeklyftor vid sidan om, dippsås, ris och en skojig sallad till.

Mer läsning

Annons