Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept av och med fänkol

Annons

Italiensk gratinerad fänkål

4 portioner, 30 minuter

4 små fänkålsstånd

1 tsk salt

1 citron

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 1/2 dl mjölk

muskotnöt

nymalen svartpeppar

1/2 dl vitt vin eller sherry

2 dl färskriven parmesan

50 g parmaskinka (uteslut för vegetarisk rätt)

Skär bort ”dillen” på fänkålen och spara till dekor. Skär fånkålsstånden på längden. Koka i vatten med salt och citronsaft från halva citronen i cirka 10-15 min. Den ska bara nästan bli mjuk. Låt rinna av och lägg sedan i ugnsfast form.

Gör såsen under tiden som fänkålen kokar. Smält smöret, pudra över mjölet och späd med lite mjölk i taget under ständig omrörning. Sjud i tio minuter och smaka av med salt, muskotnöt, peppar, vin och rivet citronskal. Tillsätt hälften av osten och häll såsen över fänkålen i formen. Strimla skinkan (om du inte vill ha rätten vegetarisk) och strö över tillsammans med resten av parmesanosten. Gratinera i 200 grader i 10-15 minuter tills ytan fått fin färg. Strö över fänkålsdillen vid serveringen.

Grillad fänkål med fänkålsrubbad biff

4 portioner, 20 minuter

2 fänkålsstånd

1/2 citron

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

4 biffar

Rubb:

2 tsk hela fänkålsfrön

2 tsk hel koriander

1 nypa chiliflakes

1/2 tsk hel svartpeppar

flingsalt

Dela fänkålen på längden. Pressa över citron och pensla med olivolja. Salta och peppra.

Lägg fänkålshalvorna på grillen med snittytan nedåt och grilla tills de börjar mjukna. Vänd och fortsätt grilla andra sidan en liten stund.

Stöt fänkålsfrön, koriander, chiliflakes och svartpeppar i mortel. Blanda med flingsalt. Gnid in biffarna med kryddblandningen och låt ligga och dra en stund. Grilla och servera med fänkålen.

Fänkålssallad med ädelost och päron

4 portioner, 20 minuter

2 fänkålshuvud

1 citronolivolja

svartpeppar

salt

1 päron

1 kruka vattenkrasse eller 1 påse rucola

100 g ädelost

50 g valnötter

cirka 1 msk flytande honung

Tvätta citronen och riv skalet. Pressa ur saften och blanda skal och saft med tre delar olivolja, svartpeppar och lite salt.

Hyvla fänkålen tunt med osthyvel eller mandolin. Häll över citronetten och låt stå i tio minuter.

Skiva päronet och pressa över lite citron. Blanda fänkålssallad, vattenkrasse eller rucola med päronskivorna på ett fat. Smula över ost och valnötter. Ringla över lite honung.

Mer läsning

Annons