Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept för skördetid

Annons

4 portioner,45 minuter + marinering över natten

Grillade majskolvar med lime- och parmesansmöroch rosmarinlamm

Majs:

4 majskolvar

olivolja

100 g rumsvarmt smör

1 dl färskriven parmesan + lite extra

1 röd chili

2 limefrukter

flingsalt

Lamm:

4 lammkotletter, helst svenska

2 tvättade citroner

6 kvistar färsk rosmarin

2 tsk spiskummin

1 msk japansk soja

1 dl olivolja

4 vitlöksklyftor

nymalen svartpeppar

Marinera lammkotletterna dagen innan. Tvätta citronerna och riv skalet. Skär en citron i tunna skivor och pressa den andra. Häll alltsammans i en bunke. Tillsätt hackad repad rosmarin, spiskummin, soja, olivolja, riven vitlök och rikligt med svartpeppar. Blanda väl och häll upp i dubbla plastpåsar. Lägg i lammkotletterna, knyt om och gnid in marinaden ordentligt. Låt ligga över natten, vänd då och då.

Blanda smör och parmesan. Kärna ur chilin, hacka och blanda i. Riv ner skalet från de tvättade limefrukterna och pressa i lite saft. Rör om och smaksätt med salt.

Pensla majskolvarna med olja runt om. Grilla tills de är lagom mjuka. (Du kan också koka dem under lock i cirka 10 minuter.) Torka av lammkotletterna och grilla samtidigt, det tar lite kortare tid.

Lägg en klick smör på varje majskolv och strö över lite extra parmesan. Servera med de nygrillade lammkotletterna.

8 stycken, 15 minuter

Zucchinirulader med kallrökt skinkaoch herrgårdsost

1 zucchini

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

8 skivor kallrökt skinka

8 skivor herrgårdsost

Skär tunna skivor av zucchinin på längden. Pensla med olivolja och grilla (eller stek) på båda sidor tills de fått lite färg. Salta och peppra, låt svalna.

Skär till skink- och ostskivor så att de passar zucchiniskivorna. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Servera som drinktilltugg.

4 stycken, 25 minuter

Bruschetta med bondbönspesto

cirka 500 g hela färska bondbönor

1/2 kruka färsk basilika

1 tvättad citron

1 dl färskriven parmesan

1/2 dl olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

4 skivor baguette eller ciabatta

1 vitlöksklyfta

2 msk pinjenötter

Sprita bondbönorna, koka dem i lättsaltat vatten i 4 minuter. Ploppa av skalet och koka dem ytterligare 2-3 minuter.

Mosa bönorna lite slarvigt med gaffel. Blanda med hackad basilika, rivet citronskal, lite saft, parmesan och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Rosta brödskivorna. Dela vitlöksklyftan på hälften och gnid in brödet. Fördela bönpeston ovanpå. Toppa med rostade pinjenötter och servera som förrätt.

Mer läsning

Annons