Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salladsrecept

Annons

LINSSALLAD MED HALLOUMI OCH ROSTADE ROTFRUKTER

En mättande sallad med både fibrer och smak. Koka gärna lite mer linser när du ändå håller på. Bra att ha i kylen som bas till andra sallader.

4 portioner, 30 minuter + blötläggning över natten

2 dl puy- eller belugalinser

ca 5 dl hönsbuljong

1 gul lök, skalad, i bitar

2 lagerblad

1 dl rött vin

500 g blandade rotfrukter,

skalade, i klyftor

10 romanticatomater

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 halloumi, tärnad

1 tsk hel spiskummin

1 nypa chiliflakes

10 oliver

1/2 citron

färsk basilika

Blötlägg linserna över natten. Skölj och lägg i en kastrull med buljongen. Lägg i lök, lagerblad och vin. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Häll av eventuell återstående vätska.

Lägg rotfrukterna i en långpanna, ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 20-30 min eller tills de blir mjuka och fått lite färg. Lägg in tomaterna mot slutet.

Stek halloumin i panna med olivolja, spiskummin och chiliflakes tills osten fått färg.

Blanda försiktigt linser, rotfrukter, tomater, halloumi och oliver. Pressa över citron och ringla över lite olivolja. Garnera med färsk basilika.

GRÖN BÖNSALLAD MED LAX OCH LIMEKRÄM

4 portioner, 20 minuter

1 kruka basilika

1 knippa persilja

1/2 citron

1-2 tsk riven ingefära

1/2 dl olivolja

salt

2 burkar cannellinibönor, à 400 g, sköljda och avrunna

1 fänkål, tunt skivad

1 orange paprika, tärnad

1 chilifrukt, urkärnad och finhackad

2 dl turkisk yoghurt

1 tsk flytande honung

1 lime

200 g kallrökt lax

Mixa örter med citron och ingefära. Tillsätt lite olja i taget medan du mixar. Smaka av med salt.

Blanda bönor, fänkål, paprika och chili i en skål. Häll över dressingen.

Blanda yoghurt, honung och rivet limeskal. Smaka av med lite limesaft och salt. Lägg laxskivorna ovanpå bönsalladen. Klicka över limekräm och servera.

QUINOASALLAD MED RÖDBETOR, SPENAT OCH GETOST

Färggrann och matig sallad med gott om välgörande järn och antioxidanter.

4 portioner, 30 minuter

2 dl quinoa

4 dl grönsaksbuljong

5 färska rödbetor, kokta och skalade

1 påse babyspenat

100 g mjuk getost

1/2 dl rostade pumpakärnor

olivolja

1/2 citron

solrosskott

2 msk balsamglaze

2 dl färdig hummus

Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet, i buljong. Låt svalna något. Skär de kokade rödbetorna i klyftor. Blanda quinoa, rödbetor och spenatblad. Smula över ost och strö på pumpakärnor. Ringla över olivolja och pressa över citron.

Garnera med solrosskott och ringla över balsamglaze. Servera med en klick hummus till varje portion. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons