Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soppor av alla de slag

Annons

Vattenkrassesoppamed cashewkex med ädelost

4-6 portioner, 30 minuter

Soppan:

1 stor gul lök

25 g smör

1 stor potatis

4 1/2 dl mjölk

6 dl kyckling- eller hönsbuljong

3 krukor vattenkrasse eller 2 påsar à 85 g (kan bytas ut mot rucola)

salt

Cashewkex:

nymalen svartpeppar

1 färdigkavlad smördegsplatta à 250 g

mjölk

50 g cashewnötter

50 g ädelost

Börja med kexen: Rulla ut smördegen försiktigt på papperet. Pensla med mjölk. Hacka nötterna och strö över degen. Smula över ädelosten. Vik degen på mitten och tryck till fyllningen försiktigt. Skär i avlånga remsor och vrid dem, det gör inget om fyllningen ramlar ut lite. Lägg remsorna lätt isär på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 225 grader tills de fått fin färg, cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

Om du vill kan du värma dem lätt inför serveringen.

Soppan: Skala och finhacka löken, mjukstek försiktigt i smöret i fem minuter i en stor kastrull. Skala och tärna potatisen och häll i tillsammans med mjölken och buljongen. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Pressa samman vattenkrassen i en matberedare. Häll över soppan och mixa alltsammans. Häll sedan tillbaka soppan i kastrullen och låt den bli varm utan att koka. Smaka av med salt och peppar.

Servera i små skålar eller stora muggar, med kexen vid sidan om.

Morotssoppa med ingefära och dillgrädde

4 portioner, 45 minuter

700 g späda morötter

1 gul lök

olivolja

1 l kyckling- eller hönsbuljong

1 msk riven färsk ingefära

salt

nymalen svartpeppar

2 dl vispgrädde

3 msk hackad dill

Skala morötterna och skär dem i slantar. Skala och finhacka löken. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och mjukstek löken försiktigt i 5 minuter.

Tillsätt morötter, buljong, ingefära, salt och peppar. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills morötterna är mjuka, cirka 10-20 minuter. Låt svalna i minst tio minuter. Mixa soppan och värm den på nytt på medelvärme utan att koka. Smaka av.

Vispa grädden, tillsätt en nypa salt och den hackade dillen. Häll i skålar, toppa med dillgrädden.

Min bästa nässelsoppa

4-6 portioner, 30 minuter

2 liter toppskott av späda nässlor

1 gul lök

1 fänkålshuvud

2 msk smör

3 msk vetemjöl

1 1/2 l hönsbuljong

1 1/2-2 msk pernod

salt

nymalen vitpeppar

Till servering:

kokta ägghalvor

strimlad rökt lax eller stekta sal-sicciaslantar

Rensa nässlorna noga och skölj i flera omgångar vatten så att allt grus försvinner.

Koka dem i lättsaltat vatten i fem minuter. Häll av vattnet, pressa vätskan ur nässlorna och hacka dem ganska grovt.

Skala och hacka löken fint. Skiva fänkålen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och fänkål. Låt fräsa någon minut så att det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt nässelhacket och fräs någon minut. Pudra över mjöl. Slå sedan på lite hönsbuljong i taget under omrörning tills all buljong är slut. Rör om noga så att det inte klumpar sig. Tillsätt pernod och låt koka i tio minuter.

Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt en liten extraskvätt pernod.

Servera med kokta ägghalvor och gärna några strimlor rökt lax eller stekta salsicciaslantar.

Mer läsning

Annons