Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sötpotatispajmed pekannötter

Amerikansk sötpotatispajmed pekannötter
Så här i Halloweentider kan det vara kul med en riktigt amerikansk paj.

Annons

Pajdeg:

6–8 portioner

3 dl vetemjöl

1 tsk kanel

100 g smör

2 msk vatten

Fyllning:

cirka 400 g sötpotatis

25 g smör

1 1/2 dl socker

1 nypa salt

3 ägg

1 lime

1 tsk kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk vaniljsocker

lite riven muskotnöt

1 dl grädde

ev 2 msk konjak

80 g pekannötter

Börja med degen: Blanda mjöl och kanel. Skär smöret i bitar, finfördela med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Tryck eller kavla ut pajdegen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 225 grader. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen tills den mjuknar. Låt kallna.

Vispa med elvisp ihop potatis, smör, socker, salt och ett ägg i taget. Riv ner limeskalet och pressa i saften. Tillsätt kanel, ingefära, vanilj, muskot och grädde samt eventuellt konjak. Blanda väl.

Häll fyllningen i pajskalet och lägg nötterna överst i ett fint mönster.

Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått fin färg. Servera med färsk frukt och/eller en klick grädde.

Mer läsning

Annons