Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svamppaj

Annons

4 portioner

1/2 l mjöl 200 g smör

1 ägg

1/2 dl vatten 1/2 tsk salt

1/2 tsk ättikssprit , 12 %

1 l färsk höstsvamp

2 msk vetemjöl

3 dl matlagningsgrädde peppar

Pajdeg: Hacka ihop mjöl smör och salt, gör en grop i mjöl- och smörhacket. Blanda vatten, ägg och ättiksprit och häll i gropen. Blanda snabbt ihop degen och låt den ligga en halvtimme i kylskåpet.

Svampstuvning:

Lägg den färska svampen i en kastrull och låt den koka i sitt eget spad tills det mesta av väts- kan kokat in. Lägg i lite smör och fräs svampen. Strö över mjöl och späd med matlagningsgrädden eller gräddmjölk. Koka på svag värme i drygt en kvart. Smaka av med salt och peppar.

Paj: Kavla ut två tredjedelar av degen. Klä en ugnsfast form och gör några hål i botten med en gaffel. Färgrädda pajskalet i 225 grader i femton minuter. Fyll sedan pajskalet med svampstuvningen. Kavla ut resten av degen och skär ut remsor och lägg som ett galler ovanpå. Pensla med uppvispat ägg. Grädda ca trettio till fyrtio minuter i 225 grader. Servera som ensamrätt eller med sallad på en buffé.

Mer läsning

Annons