Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vegetarisk pizza med rostad vitlök

4 portioner, 90 minuter
Rostad vitlök är en gåva från gudarna. Här får den ge smak åt pizzan i stället för tomatsås.

Annons

25 g jäst

2 1/2 dl fingerljummet vatten

1/2 tsk salt

1 nypa socker

6 dl vetemjöl special

Deg:

5-8 vitlöksklyftor

cirka 2 msk olivolja

flingsalt

2 zucchini

1 dl färskriven parmesan

rostad paprika

1-2 mozzarellaostar

färsk oregano

1 dl svarta oliver

1/2 tsk chiliflakes

nymalen svartpeppar

Fyllning:

Lös upp jästen i vatten, tillsätt salt och socker och lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda en bra stund. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.

Skala och hacka vitlöken. Lägg den på en bit dubbelvikt aluminiumfolie. Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader tills det börjar dofta och få aningen färg, men det får absolut inte bli bränt, då smakar vitlöken beskt.

Skär zucchinin i tunna skivor på längden. Stek i grillpanna eller lite olivolja.

Pressa luften ur degen och tryck eller kavla ut på en smord plåt. Du kan antingen göra en stor pizza eller flera små.

Pensla degen med vitlöksoljan. Strö på lite parmesan, lägg sedan på zucchini och rostad paprika.

Slit mozzarella i bitar och fördela ovanpå. Strö över oregano, oliver, chiliflakes, salt, peppar och resten av parmesanosten.

Grädda i 275 grader, 10-15 min. Dekorera med extra oregano.

Mer läsning

Annons