Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödvin inte så nyttigt som du tror

Nej, rödvin är ingen garanti för ett långt och hälsosamt liv. Amerikanska forskare har slagit hål på myten om effekterna av resveratrol, en av de antioxidanter som finns i rödvin.

Annons

Studien, som publiceras i tidskriften Jama, visar att resveratrol inte har någon märkbar inverkan på inflammationer, hjärt-kärl-problem, cancer eller livslängd, skriver AFP. Försök på djur har tidigare påvisat att ämnet, som också finns i vissa asiatiska rötter, liksom i jordnötter och bär, har hälsofrämjande effekter.

Även om det inte kunnat påvisas i försök på människor så har rönen lett till att tillskott med resveratrol säljs för 30 miljoner dollar om året i enbart USA. I studien har forskare vid Johns Hopkins-universitetet mätt nivåerna av resveratrol i urinen hos närmare 800 personer i två små byar i Toscana i Italien.

Personerna var 65 år eller äldre när studien inleddes 1998. Efter nio år kunde forskarna inte hitta några samband mellan nivåerna av antioxidanten och olika sjukdomstillstånd. "Om det finns någon fördel med rött vin verkar det inte vara kopplat till resveratrol specifikt", säger Blase Carabello, kardiolog vid sjukhuset Mount Sinai Beth Israel, i en kommentar

Mer läsning

Annons