Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rogan Josh med vitlöksnaan

Annons

Indisk lammgryta med vitlöksbröd

4-6 portioner, 1 timme

Mustig och underbart kryddig lammgryta. Passar perfekt att koka i tryckkokare då alla smaker bevaras och förstärks. I vanlig gryta krävs lägsta värme och ett par timmar under lock.

ca 800 g framdelskött av lamm, (alt. grytbitar)

2 stora gula lökar, grovhackade

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära, skalad och grovhackad

1/2 dl vatten

olja

2 kanelstänger

10 kardemummakapslar, krossade

5 kryddnejlikor

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

salt

2 tsk malen spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver eller 1/2 tsk cayennepeppar

2 tsk malen koriander

1 msk paprikapulver

2 tsk garam masala

1 1/2 dl yoghurt av grekisk typ + extra till servering

1 msk tomatpuré

3 dl kycklingbuljong

basmatiris

Naanbröd:

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk hel spiskummin

4 naanbröd (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

flingsalt

färsk koriander

Dela köttet i lite mindre delar.

Mixa lök, hälften av vitlöken, ingefära och vatten till en puré.

Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar, ta upp och lägg åt sidan.

Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i oljan tills det börjar dofta. Tillsätt sedan lökpurén och en nypa salt. Stek tills löken mjuknat och fått lite färg. Häll i spiskummin, gurkmeja, koriander, chilipulver, paprikapulver och garam masala. Låt fräsa med i en minut.

Häll ned kött och purén i tryckkokaren, se till att skrapa ur alla rester från pannan. Tillsätt yoghurt, tomatpuré och kycklingbuljong. Fäst locket och koka på högsta effekt i cirka 40 minuter. Låt trycket sjunka. Öppna locket, testa om köttet är mört, koka annars 5-10 minuter till.

Lyft upp köttet och låt såsen koka ihop på hög värme om det behövs, lägg sedan i köttet igen.

Gör bröden: Smält smör, blanda med vitlök och spiskummin. Pensla bröden med vitlökssmöret. Grädda i 200 grader i 5 min. Strö över flingsalt.

Servera grytan med yoghurt, vitlöksnaan, basmatiris och färsk koriander.

Mer läsning

Annons