Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på en enkel påskmiddag

Satsa på en avskalad och enkel påskmiddag. Du måste inte duka fram en dignande buffé. Det går så bra med några enkla smårätter.

Annons

Påsk kan lätt förpliktiga. Vi ska laga sju sorters sill, späcka lammstekar, färga ägg, grava lax, gömma godis och pynta ris.

Det blir lätt för mycket. Jag kan tycka att det är läge att tagga ner påskbestyren. Det är en tid på året när det är så mycket annat som ska fixas. Buskar ska klippas, solen ska dyrkas (förhoppningsvis), fönster ska putsas och ungar kläs ut.

Jag nöjer mig numera med en sorts sill, men väljer den med omsorg. Kanske slänger jag in en lammskånk eller hel majskyckling in i ugnen, medan jag donar med annat.

Min nya kärlek Salmalax (nej, jag får inte betalt för att skriva detta) kommer väl till pass i påska. Den är så fantastiskt fin att man kan äta den rå, det vill säga noll jobb investerat. Den är tyvärr än så länge tämligen svår att finna, men tjatar vi bara tillräckligt dyker den förhoppningsvis upp i en fiskdisk nära dig.

Här har jag satt ihop några favoritrecept med lite fransk touche (förutom sillen då!) som ger god valuta för liten arbetsinsats. Se dem som inspiration eller följ dem slaviskt. De fungerar tillsammans på en liten minibuffé, var för sig eller som komplement till en klassisk påskmiddag med lammstek.

I stället kan du lägga krutet på att hitta de bästa råvarorna. En enrisrökt fläskbit, en pinfärsk laxbuk, löjrom från Kalix eller Vänern - det är kvalitén som avgör, inte mängden.

Men det allra viktigaste är själva budskapet: Ta inte i så du spricker. Ta i precis lagom. Då kanske du får tid över till de dina i påsk. Och är det inte därför vi firar påsk, så säg?

Mer läsning

Annons