Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på en jul med skruv

Det har sina risker att försörja sig som matskribent. Vissa saker ruckar man inte på ostraffat. Dit hör våra mathelger.

Annons

Varje familj har sina egna traditioner som de håller benhårt på. Vilket jag har den fullaste respekt för – det är precis likadant i min egen släkt.

Och jag lär aldrig glömma den gången jag publicerade ett recept på sill med thailändsk grön currypasta i. Det blev ramaskri från massor av ortodoxa sillmänniskor, som ansåg att där gick väl ändå gränsen. Och kanske går den precis där (men prova gärna vid ett annat tillfälle än just julen, det är jättegott!).

Vi vill prompt ha våra kära gamla favoriter, men kan tänka oss att ta små minimala kulinariska krumsprång för att skapa lite variation på julbordet.

Den här julen har jag försökt sansa mig en aning. Nedan ser du klassiska julkelgrisar, men med en liten försiktig knorr på.

Fast jag kunde bara inte undanhålla er den smått magiska kinesiska brysselkålen. Om ni, som jag, tillhör den mobbade skaran ”Brysselkålens vänner” garanterar jag en smakkick ni sent ska glömma.

Ett mer modest tilltag är annars att helt enkelt prova en ny krydda i de vanliga julrätterna. Rosmarin i Jansson, spiskummin i köttbullarna, ingefära i rödkålen och kardemumma i leverpastejen. Till exempel. Konstigare behöver det inte vara.

Så håll till godo med ”jul med skruv”. Lite lagom skruv.

Mer läsning

Annons