Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på en vegomiddag

När vegetarisk mat är som bäst tänker man inte ens på att den är köttfri. Man ska helt enkelt inte behöva sakna köttet. Vegetarisk mat kan vara så fantastiskt god i sig.

Annons

Vi behöver äta mer grönsaker. De innehåller livsviktiga fibrer och vitaminer som de flesta får i sig på tok för lite av. Det räcker inte med någon tomatskiva här och ett salladsblad där. Gör grönsakerna till huvudpersonen i pjäsen om din tallrik och låt köttet få agera statist och smaksättare. Då är du en bra bit på rätt väg.

En annan vettig metod är att byta ut köttet en dag i veckan. Åtminstone till att börja med.

Kött är dyrt, kött är en av våra största miljöbovar och kött är tufft för kroppen att smälta. Men bra kött är också grymt gott. Desto godare blir det om man får lov att längta efter en härlig biff emellanåt.

Bjud vegetarianer

Ett tredje sätt att introducera sig själv och familjen till ett vänligare vegoliv är helt enkelt att bjuda hem vegetarianer på middag. Och laga samma mat till alla i stället för att slänga fram en pliktskyldig mikrad sojabiff till den stackars gräsätaren medan resten glufsar på som vanligt.

Satsa på en maffig vegomiddag som passar alla. Utmana dig själv att hitta på något som du själv gillar.

I dag tipsar jag om en god, men samtidigt elegant, vegomeny. Som gjord för att bjuda folk på. Köttätare och andra.

Recept

Rotselleri med hemgjord bea

För 4 personer, 30 minuter

Magisk förrätt! Ha tålamod med såsen och se till att alla ingredienser har samma rumstemperatur.

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 msk + 1 tsk vatten

vitpeppar

salt

några färska dragonstjälkar (eller 1 tsk torkad)

1 tsk citronsaft

50 g rumsvarmt smör

2 rumsvarma äggulor

1 litet rotsellerihuvud

Skala sellerin, skiva i 1-2 cm tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknat men har visst tuggmotstånd kvar, cirka 5 minuter. Svep in folie för att hålla värmen.

Koka upp i en liten rostfri kastrull: senap, vinäger, 1 msk vatten, vitpeppar, salt, dragonstjälkar och citronsaft. Koka utan lock någon minut tills nästan all vätska försvunnit, rör i 1 tsk vatten och låt svalna tills det blir ljummet. Lyft upp dragonstjälkarna.

Smält smöret i vattenbad eller mikron, det ska bara bli ljummet. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Vispa upp äggulorna (de får alltså inte vara kalla) och droppa i smöret lite i taget under omrörning. Tillsätt sedan det ljumna dragonavkoket på samma vis.

För en tjockare konsistens: värm såsen sakta under ständig omrörning i vattenbad.

Servera selleriskivorna som förrätt med en sked ljummen sås ovanpå. Dekorera med färsk dragon.

Fusk-cheesecake med hjortonmylta

4 portioner, 1 timme

En dag orkade jag inte göra cheesecake på riktigt. Jag fuskade och tyckte att det blev riktigt lyckat - och dessutom befriande lättlagat.

1/2 dl socker

3 msk hjortronvin (kan uteslutas) eller amaretto

4 digestivekex

400 g philadelphiaost

1 dl yoghurt av grekisk typ

1 tsk vaniljsocker

1 tvättad lime

citronmeliss

250 g hjortron (frysta går bra)

Rör försiktigt ihop hjortron med socker och hjortronvin eller amaretto. Låt gärna stå och samla smak i minst en halvtimme. Rör sedan på nytt, men inte för häftigt.

Rör ut philadelphiaosten med yoghurt. Tillsätt vaniljsocker och rivet limeskal.

Lägg ut kexen på fyra assietter. Bred ut ostblandningen ovanpå (snyggast blir det om du använder ett runt utsticksmått) och platta till så gott det går. Lägg på en klick hjortronmylta ovanpå (det som blir över kan du spara till en bit god ost). Låt stå i kylen i en timme. Dekorera med citronmeliss.

Mer läsning

Annons