Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarriga smulpajer till sommarfesten!

Smulpaj är somrigt, smidigt och supergott. En idiotsäker bakkonst för årstidens skördar.

Annons

Tänk er doften! Du kliver in i en sommarstuga, någon har nyss tagit ut en paj ur ugnen. Luften fylls av barndomens doftminnen – sött av varma äpplen, kryddigt av kanel, mjukt av vanilj och så det där lite bitterbrända ljuvligt knapriga på toppen. Du vill bara hugga in. Genast. Smulpaj funkar så. Vi fraktas tillbaka i tiden då internet inte ens var en fluga och äpplen växte i fruktodlingar i stället för på Pressbyrån. Bär och frukt skulle till varje pris tas om hand när tiden var den rätta.

Förmodligen var det en ytterst begåvad latmask som uppfann själva konstruktionen smulpaj. Man slipper hålla på och mecka med jobbiga degar som ska vila sig fasta i kylen. Man slipper kavla, man slipper förgrädda. Man slipper faktiskt tänka.

Mina smarrigaste smulpajer har jag sannerligen åstadkommit genom att skjuta från höften. Det är bara att tjoffa ner lite grejer i en matberedare och låta den göra jobbet. Alternativt smälta en klatt smör och krama ihop med diverse torra godsaker som råkar finnas tillgängliga i skåp och lådor.

Så gör jag i alla fall. Det finns andra metoder där smulorna strös på först och sedan hyvlas smöret kallt över. De är säkerligen bra allihop. Experimentera fritt

Tillåt er därför att strunta i konventionerna. Det är kul att experimentera. Smaksätt med kryddor, flarn, gryn och humör.

Det är trots allt fyllningen som spelar förstafiolen, smultaket ska bara få den att svänga. Tillsammans med en kula glass eller en skopa vaniljsås har du komponerat en klockren sommarhit.

RASPBERRY CRISP MED KOKOS OCH VIT CHOKLAD4 portioner, 60 minuter

Frisk och god paj som blir lite sötare om man använder färska hallon.

2 dl havregryn

1 dl kokos + lite extra

1 dl vetemjöl

1 tsk kanel

175 g kallt smör

50 g grovhackad vit choklad

1 dl råsocker

400 g tinade eller färska hallon

2 tsk potatismjöl

Kör hastigt havregryn, kokos, mjöl, kanel, smör, choklad och råsocker i matberedare. Du kan också arbeta ihop alltsammans för hand med fingertopparna. Smörj en pajform och fyll med hallon. Strö över potatismjöl och sedan smulmassan. Strö till sist över lite extra kokos. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter eller tills hallonen börjar bubbla och ytan fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass.

MÜSLIPAJ MED BLÅBÄR, CITRON OCH KARDEMUMMA4 portioner, 60 minuter

En lite nyttigare paj för den som vill undvika vitt mjöl.

1 citron

2 dl müsli

2 dl dinkelmjöl

1 tsk nystött kardemumma

1 dl råsocker

150 g kallt smör

400 g blåbär

2 tsk potatismjöl

50 g pinjenötter

Tvätta och riv skalet av citronen. Häll det i matberedare tillsammans med müsli, mjöl, kardemumma, råsocker och smör. Kör hastigt till en smulig massa. Du kan också arbeta ihop alltsammans för hand med fingertopparna.

Smörj en pajform. Strö ut blåbären och pudra över potatismjöl. Fördela smulorna ovanpå och strö över pinjenötter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter eller tills blåbären börjar bubbla och ytan fått fin färg.

Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

SMULPAJ MED PÄRON OCH MINTCHOKLAD4 portioner, 75 minuter

Klassiska retrosmaker möts i den här milda pajen som inspirerats av 1970-talsdesserten konserverade päronhalvor som gratinerats med After Eight.

50 g smör

100 g mandelmassa

3 dl havregryn

4 päron

1/2 citron

ca 100 g mintchoklad

2 dl vispgrädde

2 msk hackad färsk mynta

Smält smöret och kör i matberedare med mandelmassa och havregryn. Du kan också arbeta ihop alltsammans för hand med fingertopparna. Kärna ur päronen och skär dem i klyftor.

Smörj en pajform och sprid ut päronklyftorna. Pressa över citronsaft. Bryt över bitar av mintchoklad och täck med havresmulorna. Grädda i 175 minuter i 30-40 minuter eller tills ytan fått fin färg. Vispa under tiden grädden och blanda med mynta. Servera pajen med myntagrädden.

Mer läsning

Annons