Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabblagade smaskiga spett

Grillspett är grymt. Enkelt, gott och snabblagat. Mat på pinne är inne. Vi bjuder på tuffa spett med det berömda lilla extra.

Annons

Det vilar något sympatiskt över det där med att trä upp maten på ett spett. Automatiskt känns alla högfärdiga ambitioner som bortblåsta. Det är vad det är, liksom. Dessutom får man äta med fingrarna, en befriande känsla för alla åldrar.

Blötlägg spettenNågra grejer ska man dock tänka på om man är sugen på att spetta till det:

• Blanda inte för mycket – olika råvaror har olika tillagningstid. Hellre ett separat grönsaksspett vid sidan om ett köttspett än ett enda spett laddat med rått kött och kremerade champinjoner.

• Rektangulära bitar som träs på längden håller sig stilla när man vänder på spettet.

• Blötlägg alla träspett i god tid. Eldsvåda är inte gott.

• Tänk på att metallspett blir glödheta.

• Fyrkantiga spett håller maten bättre på plats än runda.

• Dubbla spett hindrar maten från att snurra och spetten blir lättare att vända.

• Låt gärna fetare ingredienser från samma djur ge smak åt köttet, till exempel korv och fläsk.

• Kött som placeras glest blir fortare färdigt.

• Pensla på söta ingredienser som glaze och honung mot slutet så att de inte bränns.

Sedan är det upp till dig att ladda spetten. Kött eller fisk, grönt eller sött?

Det finns ett grillspett för varje smak och grillmästare. Grill on!

Mer läsning

Annons