Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar på gång  - nuska alla grillar tändas

Sommaren betyder grillfest i trädgården. NA:s matskribent Joakim Johansson har ändå en pinsam sak att meddela.
– Jag kan väldigt, väldigt lite om hur grillning fungerar, hälsar han.

Annons

I Icas senaste reklamfilm tänder de en grill i butiken. Män i alla åldrar flockas kring grillen. Alla vet bäst. Kollektivets försök att grilla en köttbit slutar med att den blir kolsvart.

Reklamsnutten avslutas med textrutan ”Nu börjas det igen ...”.

Igenkänningsfaktorn är ett starkt argument att ta till i reklam. Många känner igen bilden av att pappan i huset för ovanlighetens skull lagar maten. För det är sommar. För det ska grillas. Och fenomenet är inte enbart svenskt; när Christopher Moltisanti bjuder in till grillfest i tv-serien ”Sopranos” är det hans kusins make Tony, familjens överhuvud, som lär honom att köttet fortsätter att tillagas även efter att det lyfts från grillen. Tonys eget kök är annars hans frus domäner.

Jag älskar grillad mat. Och jag älskar grejen med att grilla, att samlas i en trädgård i bra väder och vända något marinerat över glöden.

Men jag är dålig på att grilla. Jag har koll på hur länge en biffgryta ska koka på en spis eller hur länge en fin lax ska vara i ugnen. Men hur grillar jag fläskfilé för att den ska blir färdig inuti och inte alltför bränd utanpå?

Jag får fråga farsan. Han borde veta.

Jag tror att grillen skrämmer mig. Glöden är så varm. Har du exempelvis ingen bra griptång att ta till kommer dina fingrar att hata dig. Min vän Anders bad mig att tända en grill förra helgen och jag svarade att absolut, det ordnar jag.

Men hur tänder man en grill? Vad är skillnaden på grillkol och briketter? Hur mycket tändvätska ska man ha?

Jag väntade tills Anders gått och delegerade ansvaret till någon annan (”Anders bad oss att tända grillen, kan du fixa det?”, och så vidare).

Med tiden har jag ändå lärt mig en del grillknep. Jag har inget eget hus och ingen egen grill, men varje sommar grillar jag så mycket det går. Hos mina föräldrar, hos mina vänner, kanske i en park med medtagen grill.

Här har du därför två grillrecept jag brukar använda mig av. Fråga mig efter sommaren igen, då har jag antagligen lärt mig några fler.

Grillad kyckling

Ingredienser: Kycklingfiléer, vitlök, röd chilifrukt, färsk timjan, flytande honung, olivolja, soja.

Gör så här: Koka kycklingen i vatten med två hönsbuljongtärningar. Det tar ungefär tio minuter innan kycklingen är genomkokt, och det här gör du förstås för att slippa ha kycklingen på grillen så länge att den blir bränd innan den är genomgrillad.

Lägg den kokta kycklingen i marinad kvällen innan du ska grilla. Krossa fyra vitlöksklyftor, riv av rikligt med färska timjankvistar, hacka en chilifrukt (men skrapa ur kärnorna inuti först). Häll på vätska så den täcker filéerna (och vitlök, timjan och chili) i en stor skål, fördelat på hälften flytande honung och två fjärdedelar vardera av soja och olja.

Grillade champinjoner

Ingredienser: Färska champinjoner, balsamvinäger, olivolja, tomatpuré, bladpersilja.

Gör så här: Svamp suger åt sig marinad något alldeles fantastiskt bra. Den här marinaden är enkel att göra och blir bra redan efter några timmar. Svamparna ska vara hela och läggas i en skål tillsammans med rikligt med hackad bladpersilja, en klick tomatpuré, och vätska fördelat på två tredjedelar balsamvinäger och en tredjedel olivolja.

Mer läsning

Annons