Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soppa-  en rätt som aldrig är fel

Våren är som gjord för fräscha soppor.Lätta att laga, lätta att smälta, lätt i plånboken. En soppa funkar i alla lägen.

Annons

Varför koka soppa på en spik när det finns en hel värld av sköna grönsaker där ute? Soppa är den ideala lösningen på middagsmåltorka. När man inte kommer på något så funkar det alltid med en soppa. Det kan tyckas att soppor hör hösten och vintern till. Men våren är de fräscha och lätta soppornas tid. En tid att frossa i grönska och färg.

Inget går upp mot vårens första nässelsoppa. Det är då man känner att vi är på väg mot något stort där knoppar brister och hoppet växer.

Men har man inte tillgång till nässlor eller ork att ge sig i kast med de stickiga små rackarna kan man botanisera i grönsaksdisken. Knallgröna soppor av exempelvis vattenkrasse ger det en härligt pigg och pepprig soppa, men rucola kan ha liknande effekt. Vitaminkicken kommer som ren bonus, gröna grönsaker är sprängfyllda av nyttigheter.

Men späda orangea morötter blir också färgstarka i en mjuk vårsoppa. Här, liksom i många andra sammanhang, är mixerstaven människans bästa vän. Principen är lika smart som enkel, koka grönsakerna mjuka i buljong, mixa och värm. Klart!

Faktum är att varenda kotte klarar av att laga en soppa. Och en soppmiddag är precis lagom lätt att smälta så här års när vi vill leva lite lättare. Bjud ett gott surdegsbröd till och kanhända en smakrik ost – och en perfekt vårmåltid är uppdukad.

Mer läsning

Annons