Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supé för latmaskar

Sommarmat ska vara lätt. I dubbel bemärkelse. I dag bjuder vi på Latmaskens sommarmeny. Servera en trerätters middag – utan att ens behöva slå på spisen.

Annons

Man vill så mycket på sommaren. Bada, läsa, hälsa på, göra utflykter, plantera, loppisfynda och se på film. Men att stå och svettas timmavis i ett stekhett kök kommer inte sådär jättehögt på listan. Det vet alla som en gång stått där vid ugnsluckan.

Maten ska vara enkel att laga, inte kännas för tung och helst sakna krångliga ingredienser som inte går att få tag på i lanthandeln. Och man vill gärna slippa koppla på hjärnan.

I alla fall är det så jag funkar. Samtidigt är det trots allt lite lustfyllt att laga mat på sommaren. Man har mer tid att njuta av både själva lagandet och ätandet. Vi umgås mer och slipper tvingas vara kreativa halv sju i matbutiken på väg från jobbet. Men för den sakens skull får kökssysslorna inte kännas för besvärliga eller betungande. Lätt mat som är lätt att laga är det som gäller.

Sommarlycka på fatMin allra bästa sommarrätt är sålunda världens simplaste: Tag ett stycke så nyrökt fisk som det bara går att uppbåda, gärna från en lokal fiskegubbe om sådan finnes. Lägg på tallrik (inte fiskegubben alltså). Krafsa ihop en kastrull full med fräscha sommargrönsaker (mer än gärna odlade i samma socken) och ångkoka i max en handfull minuter. Klicka på smör hoprört med de färska örter du råkar ha i din närhet. Servera med yoghurt utrörd med pepparrot och röd rom.

Häpp! Sommarlycka på fat. Fast då måste du ju förstås sätta på spisen i hela fem minuter!

Här intill följer därför en spisfri trerätters för Latmaskar med stort L. Simsalabim – supé för slöhögar.

Mer läsning

Annons