Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta det lugnt - ta en burgare

Trött på julmat? Då ska du laga något enkelt, något tvärtemot, något osvenskt. Bjud på hamburgermiddag, vetja.

Annons
Ett bra sätt att variera sig är att göra hamburgare på lammfärs. Här får den sällskap av fetaostkräm och medelhavssmaker.

När den kreativa kockådran hamnat i julkolakoma - du vill inte så mycket som se åt en sillrumpa eller skinkskiva förrän framåt påska - är det läge att ta till de enklaste tricken och säkraste korten.

Det är precis då en välgjord hamburgare sitter som en smäck. En klassiker som är lätt att laga, lätt att variera och lätt att gilla.

Lätt att varieraGlöm alla hemska färdigfrysta varianter. Det är inte värdig människoföda. Den hemgjorda hamburgaren vinner i 100 fall av 100. Och hur svårt kan det egentligen vara att forma biffar av köttfärs? På köpet slipper du alla knepiga tillsatser och läbbiga konsistensgivare.

Här intill tipsar jag om några piffiga varianter på snabba vardagsburgare med mycket smak. Se det som inspirationskällor till egna kompositioner. Eller följ recepten och låt familjen utse en vinnare.

Grejen med hamburgare är dessutom att de går att variera efter personliga preferenser. Låt var och en bygga sin egen vid bordet. Det är ett trevligt middagspyssel som manar till konversation och umgänge.

Stil och smak

Rent ovetenskapliga undersökningar i min närhet visar för övrigt att det är väldigt ont om människor som avskyr hamburgare. De flesta är tämligen förtjusta i denna Amerikaimport, oavsett ålder, kön eller politisk hemvist. Och råkar det ingå en vegetarian i sällskapet kan du alltid steka på en quornfilé och servera med samma tillbehör som de övriga burgarvännerna äter.

Snabbmat är minsann inte alltid att förakta. En hamburgare kan mycket väl ha såväl stil som smak. Och är ett värdigt, gott och bekvämt sätt att inviga det nya året.

Rädisor piffar upp burgaren.

Att dricka till

Miller Genuine Draft (nr 1579), 14,90 kronor.

Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (nr 1986), 9,20 kronor.

Mer läsning

Annons