Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta i med thaimat

Thaimat har blivit svensk stapelvara. Ändå är det få som lagar sin egen. Utmana dina smaklökar och bjud på en enkel hemlagad thaimeny. Så mycket bättre!

Annons

I dessa tider när var och varannan flyr den svenska vintern till Thailand har vi vant oss vid den smakstarka thailändska maten. I minsta håla finns thailändska lunch-alternativ och hämtmat, och affärerna har fått hela asiatiska hyllor.

Tyvärr blir det oftast ganska menlösa kopior av det ursprungliga fräscha originalet. En thailändska som jag känner klagar över att svenskarnas problem är att de inte vågar smaka av maten under tillagningen.

Thaimat mat bygger på en enda stor smakkrock. Det handlar helt enkelt om att prova sig fram och våga lita mer på sina smaklökar än på måttsatsen.

Viss odemokrati råder dock bland dem som är sugna på att gå loss på det thailändska köket. Ju närmare du bor en asiatisk livsmedelsbutik, desto större är chansen att du ska lyckas.

Inte nödvändigtvis för att de har ett gigantiskt utbud av för oss tämligen okända örter, såser och grönsaker – utan för att det är en sådan gigantisk kvalitetsskillnad mellan sorterna på de vanligaste smaksättarna.

Kokosmjölk, koriander, fisksås, sesamolja, currypasta, limeblad – alla är de exempel på ingredienser som smakar tusenfalt bättre om de köps i en asiatisk butik.

Jag blandar gärna helt vanliga svenska råvaror med thailändska smaksättare. De tycks trivas ihop. Prova dig fram till din egen favorit.

Mer läsning

Annons