Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacos - den nya folkhemsmaten

Tacos - det är socialt, lättlagat och barnvänligt. Men våga ta steget från halvfabrikaten – servera en hem-lagad tacomiddag med twist.

Annons

Vem hade kunnat tro att tacos skulle bli så omtyckt? När texmexmaten började dyka upp på 1980-talet kändes det som en dagslända - kul för stunden, men lätt att tröttna på. Trettio år senare är tacos ett av de mest populära inslagen i svenska kök. Tacopaj lär vara det allra mest sökta receptet på matsajten Tasteline. Tacos har slagit sig in i husmanskosten som en folkkär, spiskumminspetsad kil någonstans mellan köttbullar och falukorv. Svenskheten har fått helt nya smaker.

Producenterna är förstås inte sena att hänga på. Tacosegmentet i butiken tycks växa månad för månad. En förklaring är ju att det helt enkelt är en snabb, smidig och anpassningsbar middagslösning för stressade barnfamiljer. Dessutom är det onekligen mysigt med plockmat och ett av få tillfällen man faktiskt hinner umgås kring matbordet.

Men tacos är så mycket mer än massproducerade halvfabrikat i påse eller på burk. Det finns en hel värld bortom fredagens kryddmixade köttfärsfestival. Man kan ju faktiskt fylla dem med precis vad som helst. I tidernas begynnelse blev jag till och med bjuden på tacomiddag med tunnbröd, innan det fanns tacobröd i butikerna.

Principen är ju barnsligt enkel. Fräs upp sådant du gillar, spetsa med kryddor, grönsaker och kanske en sväng salsa. Stoppa det i valfritt majsbröd och toppa med godsaker som riven ost och en klick gräddfil. Fiffigt, idiotsäkert och älskat av alla åldrar.

I dag tar vi ut svängarna lite extra och fyller våra tacos med hemlagat. Nästan lika enkelt, men bra mycket godare och med ett utbud som aldrig tar slut.

Tacomiddagen är här för att stanna. Nu är det dags att ta steget in i 2011 - tacos med twist.

Mer läsning

Annons