Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips: Så blir du av med bananflugorna 

Tröttnat på surret runt fruktskålen? Lugn. Ett vanligt sötningsmedel eller en skvätt vinäger gör susen. Flugorna dör – som flugor.

Annons

Den här tiden på året är det ovanligt gott om bananflugor.

- Det är rötmånad med en massa fallfrukt i trädgården. Flugorna förökar sig och kommer in i husen, säger Marcus Stensmyr, lektor vid Lund universitet. Dessutom finns det gott om billig frukt, vilket gör att många har en fruktskål eller två hemma som flugorna mer än gärna kalasar på. Men hur blir man av med dem? Amerikansk forskning visade nyligen att ett vanligt sötningsmedel, som Sukrin eller Sötin, gör susen.

Båda innehåller sockeralkoholen

erytritol som är giftig för flugor, men helt ofarlig för oss människor. Forskningen, som började som ett högstadieprojekt, visade att bananflugor till och med föredrar dessa medel framför vanlig frukt. Ett par gram upplöst i lite vatten och flugorna är borta inom ett par dagar, lovar forskarna.

Marcus Stensmyr, som forskar på bananflugans luktsinne, har ett annat tips. Han föreslår vinäger.

- Doften påminner om rutten frukt och är oemotståndlig för bananflugor. Men de är finsmakare så mitt förslag är lite äppelcidervinäger eller balsamvinäger med en gnutta såpa i för att bryta ytspänningen.

Mer läsning

Annons