Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdslandets orangefärgade guld

Morötter är mums. Särskilt nyskördade på sommaren. Nyttiga, billiga och kalasgoda. Njut dem i stora lass.

Annons

Få saker här i livet går väl upp mot nyupptagna morötter. Trädgårdslandets orangefärgde guld. Knapra dem rätt upp och ned, eller ånga dem lätt och servera med en klick smör och en nypa flingsalt. Oavsett vilket du föredrar är det garanterat en njutning av rang.

Nyttigt

Morötter är dessutom nyttig mat på många sätt. Bra för mörkerseendet, huden, fertiliteten och kolesterolet. De har en förmåga att ta kål på bakterier och virus, hjälper till att rensa lever och tarmar från gifter och har cancerskyddande egenskaper.

De sägs vara ännu nyttigare om man skrapar dem i stället för att skala. Den gröna toppen lär också innehålla extra mycket antioxidanter, så den kan vara värd att tugga i sig.

Tuggmotstånd

Har man en skral hushållskassa så här efter semestern är kanske morötter räddningen. De går att använda i tusen och ett sammanhang. Rostade, grillade, kokta, rivna eller mosade.

Vissa smaker tycker jag passar särskilt bra till just morotens subtila sötma - däribland finns chili, spiskummin, ingefära, apelsin, curry, citron, koriander, dill och dragon.

Vad jag däremot inte rekommenderar är att koka sönder morötterna till mjölig menlöshet. Det är synd på så fina godingar. Lite lätt tuggmotstånd är oftast idealiskt.

Lättodlade

En extra bonus med morötter är att de är lätta att odla själv. Vi har odlat morötter i Sverige ända sedan 1700-talet, antagligen just för att de är så tacksamma. Svenska morötter går att få tag i året runt, men jag föredrar faktiskt de fräscha sommarmorötterna som är lite mindre träiga och liksom bara signalerar sol och grönska.

Mer morötter åt folket. Med eller utan smör.

Mer läsning

Annons