Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunn och liten med stor smak

Sparris är vårtecknet vi alla väntar på. En mångsidig primör och klassisk humörhöjare.

Annons

I dag serverar vi sparris tillagad med tre olika metoder. När man köper sparris gäller det att se upp med träiga, skrynkliga eller mögliga exemplar. Knopparna ska vara fylliga och hela. Snitta gärna om dem och linda in i fuktigt hushållspapper, förvara i kylen tills de ska tilllagas. Bryt av ändarna och skala skaftet om du ids.

För finessen med sparris är att den är så ruggigt lättlagad. Ju fortare det går desto godare blir det. Överkokt sparris framkallar raka motsatsen till vårkänslor. Det är bara till att kasta skiten och köpa ny.

En fiffig och färggrann metod är att koka dem hastigt, en halv till en minut, fiska upp dem och låt dem genast dyka rakt ner i iskallt vatten i ett par minuter. Låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Då behåller de både spänst och färg. Vill du servera dem varma smälter du en klick smör i en kastrull där sparrisen får rulla runt som hastigast.

Man kan också grilla, steka, koka, fritera och ångkoka, till och med mikra för den som så önskar.

Mer läsning

Annons