Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj varm dippsås nästa gång

Att dippa är trevligt, socialt och gott.Vanligtvis dippar vi i kalla såser, ofta rentav färdigblandade.Varför inte satsa på en varm, hem-lagad och riktigt läcker dippsås?

Annons

Det är lätt att avgöra om man lyckats med sin dipp eller inte. Om skålen gapar tom långt innan skålen chips eller grönsaker har tagit slut, när gästerna girigt slickar i sig till sista droppen. Då har man lyckats med sin dipp.

En bra dipp ska gärna vara krämig och smakstark, även om mer lättflytande varianter som salsa verden, bland mina recept, också fyller sin funktion.

Jag tycker att vi lägger ner för lite energi på våra dippsåser. Vi köper enkla kryddmixer är fulla av tillsatser och konsistensgivare när det i själva verket är bus-enkelt att svänga ihop en dippvärdig sås av simpla kylskåps- och kryddhyllefynd.

I nio av tio fall är dippsåserna kalla. Men det står knappast skrivet i dippsåsernas tio budord. Faktum är att det händer grejer med smakerna när de hettas upp. De utvecklas, blommar upp och förstärks av värme.

Av samma anledning som man ska låta en kall sås stå och samla smak i kylen för att bli dippklar finns det en poäng i att värma dipp-såsen i stället. Smakerna smälter samman och förenas i en oemotståndlig kombination.

Okej, okej, okej, det är ingen hälsomat direkt. Men låt oss ge oss själva en enda dippafton per år åtminstone. Om man dippar råa grönsaker i stället för chips kommer samvetet lindrigare undan. Bitar av rostat pitabröd eller hårt tunnbröd är ett annat fettsnålt alternativ.

Sedan är det bara att dra i gång debatten: Är det tillåtet att dubbeldippa eller inte? Låt gästerna avgöra själva – med en dundergod dipp som kulinarisk tävlingsrekvisita.

text:

bild: Anders Viklund/Scanpix

Mer läsning

Annons