Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen på skördefest

Nu är det skördetid i trädgården –så det står härliga till. Vi bjuder på en lättlagad skördemeny med sensommarkänsla.

Annons

Kökets bästa tid är nu. Det är precis just nu trädgårdar, torgstånd, skogar och grönsaksdiskar dignar av godsaker som vittnar om att naturen är på sitt allra mest givmilda humör. Det är bara att buga vördnadsfullt, tacka och ta emot.

Har man ingen trädgård, ingen skog eller inget torg att tillgå – kan det ändå vara värt att lägga manken till och köpa så mycket frukt och grönt som möjligt. Och svenskt ska det vara. Så här års är det fullständigt huvudlöst att handla djupfryst och långväga mat. Allt det vi behöver finns i grönsaksland på betydligt närmare håll.

En köttfri dag i veckan kan vara en bra början efter sommarens grillfrossa. Och ska det nödvändigtvis stå kött på bordet kan det gott vara närbetat. Efter sommaren smakar till exempel lammköttet egentligen mycket bättre än det traditionella vårlammet.

Och grönskan som inte hamnar på tallrikarna kan med fördel läggas in. Chutney, sylt, pickles och saft hör säsongen till. Sommar på burk räcker längre.

Men allra godast är att njuta av allt det nyskördade gröna när det är som färskast. Majskolvar, bondbönor, skogsbär, sockerärter, mangold, zucchini, plommon – listan kan göras så förtjusande lång så här års. Gudarna ska veta att det kommer dystrare tider när vi tröttnat på rotfrukter och hänvisas till frysta förpackade vegetabilier som varken doftar, smakar eller känns som om de ens har varit i närheten av en jordig grep under hela sin livstid.

Så passa på – bjud in till skördefest och låt Moder Natur agera kulinarisk discjockey. Hon fixar garanterat biffen!

Mer läsning

Annons