Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsågod - en nyttig dessert

Nyttiga desserter – finns det? Frossa i bär, nötter, frukt och fibrer så kan du njuta av efterrätten utan att få dåligt samvete. Antioxidanterna följer med på köpet.

Annons

Efterrätt eller inte? Det är alltid en känslig fråga. Men så farligt behöver det faktiskt inte vara. Låter man bara bli att vräka i sig fettdrypande sockerbomber kan det till och med vara nyttigt med en liten dessert.

De flesta bär är till exempel laddade med både fibrer, vitaminer och antioxidanter (hjälper till att bryta ned diverse dåligheter i kroppen). Man brukar säga att ju mörkare bären är desto nyttigare. Björnbär är till exempel en riktig höjdare ur hälsosynpunkt. Sensommarens ”superfood”, helt enkelt. Det vore väl dumt att missa?

Jag har totat ihop några exempel på lätta desserter - i dubbel bemärkelse. Gemensamt för dem är att de innehåller gott om frukt, bär och fibrer. Nötter ger nyttiga proteiner, även om man inte ska sätta i sig några större mängder.

Och man behöver inte vara livrädd för en skvätt grädde, honung eller sprit. I det här fallet handlar det enbart om att ge smak. En nyttig dessert utan smak blir sällan någon favorit. Ger du den en liten skjuts i rätt riktning kanske du väljer den i stället för den sockerstinna marängsvissen nästa gång.

Rivet skal från lime och citron är också bra smakförhöjare. Och vräk på med färska örter! Basilika, mynta, citronmeliss och till och med timjan - alla passar de förnämligt i desserter. Den djärve förstärker med lite hackad chili, som sägs förhöja förbränningen. Hackad eller riven ingefära ger inte bara en smakkick, det är dessutom inflammationshämmande, motverkar magbekymmer, illamående och är en av de kryddor som innehåller allra mest antioxidanter.

Så unna dig en efterrätt. Din kropp är värd det. Det handlar bara om att välja rätt.

Mer läsning

Annons