Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintermeny som värmer

Vintern är som gjord för matlagning. Värmande, stärkande middagar med extra hög mysfaktor när snön viner om knuten. I dag bjuder vi på en mustig vintermeny för alla smaker.

Annons

Var säsong har sin tjusning. Såväl utomhus som inne i köket. Men det finns något alldeles särdeles trösterikt med att lägga ned tid och kärlek på en vällagad vintermiddag. Att låta långkoket puttra, ta vara på årstidens bästa och duka med omsorg och fantasi.

En vintermiddag är en måltid med inbyggd gemenskap. Vi söker skydd från de krävande elementen där utanför, njuter av stugvärmen, maten och umgänget - som i gamla tider. Tillbaka till rötterna om man så vill.

Det är nu det är tid att vara snäll mot sig själv och de sina. För mig finns inget bättre sätt att demonstrera min omsorg än på tallriken. Visa att man bryr sig, att mat är viktigt och kan få lov att ta lite tid och arbete.

Vad är då vintermat? Tja, egentligen kan det vara det mesta som går att förvara i en gammeldags visthusbod. Men citrusfrukterna är som allra bäst just nu, saftiga, tunga och fina. Skaldjur i alla former hör också vinterhalvåret till. Jag slog ihop båda två i en vinterinspirerad förrätt som fick extra tjong av pepparrotskusinen wasabi (du hittar den på asiatiska hyllan).

Rotfrukter är också en pålitlig stapelvara så här års när primörerna knappt har börjat gro. Jag slänger dem mer än gärna i en gryta tillsammans med valfritt kokkött. Just för dagen blev det en riktigt mullig fransk kycklinggryta som svar på allt snicksnack om trendhypen kring pulled pork. Pulled chicken, eller "pulled poulet" om vi ska prata låtsasfranska.

Som kronan på verket stoltserar vi med en snövit mousse skapad av vit choklad. En riktig sötnos som får lite extra vinterstuk med rostade hasselnötter och en skvätt stärkande likör.

Se där. Mycket svårare än så behöver det inte vara att bjuda på en värmande vintermeny. Tillsätt endast nära och kära.

Mer läsning

Annons