Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitlök gör mat till magi

Vad vore världen utan vitlök? Hopplöst grå, trist och smaklös.
För vitlök är så mycket mer än en krydda. Det är kärlek och hopp om livet - i form av lök.

Annons

På riktigt tror jag inte att jag skulle kunna leva utan vitlök. Jag vet annars vettigt folk, bland annat en mig närstående morbror (hej Bertil!), som konsekvent vägrar att äta vitlök. Och vissa säger sig få ont i magen, medan andra bara är motvalls av princip.

Vi har alla hört historierna om de första invandrarna som kom till Sverige och blev mobbade för att de luktade vitlök. Var vore vi utan dem i dag, så säg?

Var kräsen

Lika salig som jag kan bli över aromatisk vitlöksdoft, lika förbannad blir jag över att vitlöken som säljs i butikerna är av så undermålig kvalité att man ofta måste kasta hälften.

För det är det som är grejen med vitlök. När gnällspikarna går loss och klankar på detta förnämaste av livselixir, då har de ofta stött på en dålig vitlök. Som dessutom har pressats.

För så här ligger det nämligen till: minsta lilla bruna fläck på en enda vitlöksklyfta kan förstöra en hel rätt. På allvar. Var noga när du köper vitlök. Den ska kännas fast och inte vara möglig eller vissen. Inspektera alla klyftor noga innan de föräras plats i din matkonst. Skär bort fläckar, eller ännu hellre kasta och ta en ny. Är du osäker - använd näsan! Dålig vitlök avslöjas av sin unkna doft.

Hacka den

Och för det andra: det ÄR skillnad på hur du väljer att finfördela din vitlök. Pressad vitlök ger en aggressiv smak, och det är just den som många har svårt för. Pressa bara i nödfall och helst inte mer än en klyfta.

Hackad vitlök ger en betydligt mer angenäm smakupplevelse. Gör gärna som mästerkockarna och blanda hacket med lite salt. Med hjälp av knivbladet kan du sedan mosa alltsammans till en kräm. För mig är det ett idealiskt sätt att få ut det bästa av vitlöken. Att riva på ett zestjärn går också bra, även om det blir lite starkare än saltmosvarianten.

Lyfter maten

Hur du än gör - hoppa inte över vitlöken i ditt liv. Den tillför den där lilla extra kicken som får maten att sjunga operaarior i stället för att nynna på någon gammal svensktoppsdänga.

Det finns nämligen en anledning till att det doftar så gott om vitlök när man lagar mat. Det är för att det är himmelsk magi på gång i grytorna.

För övrigt anser jag att vitlökspulver borde förbjudas. En skymf mot vitlökens vackra väsen. Så det så.

Mer läsning

Annons