Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matchen levde – tills första målet

Europaäventyret är över för Örebro SK.
Skotten föll i Sarajevo i den andra halvleken – direkt dödande för ÖSK.
Men ÖSK skämde i alla fall inte ut sig.

Hoppet ökade när John Alvbåge kopplade bort alla vildjuren bakom sin rygg och knep straffen från Emir Obuca i första halvlekens sista minut.

Då kändes det som att det kanske kunde gå ändå.

Men när Sarajevo gjorde 1-0 i andra halvlekens första minut fick hela arenan vittring på det skadeskjutna offret från Sverige.

Både vi på NA och bosniska tidningar utlovade att ett helvetiskt tryck väntade ÖSK.

Så blev det också även om det inte var fullsatt trots att biljettpriserna var sjukt låga. Billigaste biljetten kostade 15 kronor och den dyraste 60.

Redan före avspark eldade speakern på publiken: ”Nu gäller det att värma upp inför 90 helvetiska minuter”, vrålade han i högtalaren.

Inför matchen gick klubbdirektören i Sarajevo ut till sina fans och vädjade om att man skulle hålla sig ifrån pyroteknik för att inte dra på klubben mer böter.

Det tog 36

169 poliser och 200 säkerhetsvakter var på plats för att bringa ordning. Vakterna stod och tittade upp mot klacken under hela matchen utan att slänga den minsta blick på matchen. Gammal öststatkänsla. minuter innan den första bengalen tändes. Sarajevosupportrarna, Horde zla, fick hela betonggrytan att vibrera och när första målet kom var det ett oväsen utan dess like. Som sedan bara stegrades till ett vrålande monster när nerverna släppte hos hemmahjältarna och de spelade ut hela sitt register. ÖSK var ärligt talat chanslöst i den andra halvleken även om Paulinho hade ett par farliga frisparkar och Robin Staaf och Ahmed Yasin varsin bra chans i slutet.

Efter matchen stod publiken kvar och sjöng ”champione” medan kravallpoliserna stod som en mänsklig mur mellan fansen och Sarajevospelarna som gjorde vågen.

Redan före matchen framhöll Sarajevos tjeckiske tränare Jirzi Plisek att supportrarna är vår tolfte spelare och han fick rätt.

Med halva laget borta var det naturligt att ÖSK inte lyckades gå vidare en kvalomgång till. Fredrik Nordback fick täcka upp för skadade Magnus Wikström och orsakade straffen när han satte stopp för Suljic. Nordback är ingen naturlig mittback men gjorde så gott han kunde. Det var stundtals frustrerande att se Sarajevos filmningar men det är en del av den internationella fotbollen. ÖSK fick en lektion i det ämnet i går. Den franske domaren Ruddy Buquet pallade inte trycket men jag vill inte gå lika långt som John Alvbåge och påstå att han var ett skämt. Möjligen extremt hemmavänlig, som domare brukar vara i såna här cuper.

Jag sprang på Rose-Marie Frebran i korridorerna inne i arenan efter matchen och ÖSK-basen konstaterade att spelarna inte behöver skämmas och att det inte finns ett sånt här tryck på någon arena i Sverige. Klockren analys av landshövdingen.

Det här var ÖSK:s tolfte Europacupmatch i historien.

Vi får vänta ett tag till på första segern.

Men det var i alla fall ett trevligt avbrott i den allsvenska vardagen. Även om jag blev inknuffad i en skrubb högst upp på den gamla OS-arenan där jag hade en egen bastuklubb med webb-Herman Nikolic. Ibland kan det vara svettigt även att vara reporter.