Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matens kostnad ställsmot näringsinnehållet

Kostnaden för en matportion ska ställas mot rätt näringsintag och matglädjen. Kommunens måltidsutredning ska lägga upp framtidens riktlinjer.

Annons

En utredning kring hela kommunens måltidsverksamhet har inletts. För närvarande sker en inventering för att få en bild hur utgångsläget ser ut. Arbetet görs med hjälp av kommunens folkhälsoteam.

Stor betydelse

Inom omsorgsnämndens verksamhetsområde är maten och måltiden av stor betydelse.

– Vi behöver först och främst bestämma vilken ambitionsnivå vi ska ha i de olika delarna av verksamheten, säger Britt-Marie Strandahl, tf chef för omsorgsförvaltningen.

I detta ska frågan vad en portion mat får kosta ställas.

– En viktig utgångspunkt eftersom det anger ramen.

Vidare måste det utredas om personalen har rätt utbildning.

– Ur vårdsynpunkt är det viktigt att vi tillhandahåller rätt kost, säger Strandahl.

– Äldre och särskilt dementa människor kräver högre näringsinnehåll. Kanske än viktigare är att måltiden utgör en höjdpunkt på dagen för många äldre, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C),

– Det är många aspekter att ta hänsyn till. Vi kan inte heller tro vi ska kunna servera samma mat till barnen som till de äldre, säger Mellkvist.

Central fråga

En central fråga är hur Hällefors kan utvecklas till en måltidskommun. Man måste se över bland annat vilken organisation som krävs, kostnader, personalbehov och eventuella investeringar.

I dag tillreds mat på olika ställen i kommunen. En del lagas ute på den egna enheten, annat i centralkökets cook chill-system eller av entreprenörer som levererar ut i verksamheten.

Måltidsutredningen ska ge svar på hur framtidens mathantering ska se ut och ge ett helhetsperspektiv.