Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Ernkrans (S): Krisen kräver ett starkt samhälle

Det krävs ett starkt samhälle för att ta Sverige genom krisen och då måste politiskt ansvar gå före politiska poänger. Det skriver Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S).

Ett starkare samhälle är värt varenda krona, sa min partiordförande och Sveriges statsminister nyligen. Det är tänkvärda ord som den här krisen verkligen visat oss.

Ett starkt samhälle kräver investeringar. Det kräver att vi lägger pengar på vår gemensamma välfärd. På skola och utbildning, på sjukvård och äldreomsorg, på jobb och klimatomställning och på våra trygghetssystem. Det är den politik som historiskt har byggt Sverige starkt och det är den politik som krävs för att klara sig igenom en kris. När det väl gäller är det också det de flesta vill ha, ett starkt samhälle där staten gör vad som krävs för att både minska smittspridningen och minska pandemins effekter på människors liv och vardag.

Självklart är inte allt perfekt. Krisen har tydligt visat det. Vi har inte tillräckligt väl klarat av att skydda våra äldre. Vi har ännu inte den fullständiga bilden men det är tydligt att det finns strukturella brister. Politikens viktigaste uppgift framöver att skapa ett starkt samhälle som står emot kommande kriser.

Samtidigt har vi gjort ett intensivt arbete som fortsätter för att fler ska kunna testas och smittspridningen minskas. Med att se till sjukvården har kapacitet, att företag räddas så att fler kan behålla sitt jobb och att fler får möjlighet till a-kassa i de fall där jobbet inte finns kvar.

En viktig insats är att satsa stort på att fler kan utbilda sig genom krisen.

En viktig insats är att satsa stort på att fler kan utbilda sig genom krisen. Regeringen har nyligen presenterat Äldreomsorgslyftet. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor och innebär att cirka 10 000 personer runtom i landet kan få en fast tjänst på heltid och utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid Också antalet sökande till högskolan är rekordhögt. Vi möter både upp med fler platser på längre utbildningar och med fler platser på kortare kurser och vidareutbildning för att den som blivit av med sitt jobb ska kunna omskola sig eller få nya kunskaper. Vi ser till att fler kan ta del av öppen nätbaserad utbildning, kanske som ett sätt att stärka sina kunskaper under en permittering. Och den som har haft svårt att få sommarjobb ges utökade möjligheter att läsa en sommarkurs genom 6000 nya sommarkursplatser. Det behövs, 45 procent fler vill läsa en kurs i sommar jämfört med förra året.

Redan i år tillför vi medel som möjliggör för över 10 000 extra platser på universitet och högskolor. Att vi gör den här satsningen på utbildning är dubbelt positivt. Dels får många människor möjlighet att studera och ha en sysselsättning, dels ser vi också till att stärka upp med utbildning av sjuksköterskor, lärare och tekniker som välfärden och arbetsmarknaden så väl behöver. En investering i utbildning är både en investering i människan och en investering i samhällsbygget.

Under krisen har vi haft ett bra samarbete för Sveriges bästa i politiken

Under krisen har vi haft ett bra samarbete för Sveriges bästa i politiken; ett samarbete över partigränserna som fungerat väldigt väl. Det har möjliggjort snabba beslut om dessa satsningar och för att hantera coronakrisen. Vi behöver fortsätta framåt på den linjen i stället för att plocka politiska poänger.

Jag hoppas att vi framåt kan fortsätta hjälpas åt för att ta Sverige genom krisen. Vi behöver ett starkare samhälle.

Matilda Ernkrans (S)

minister för högre utbildning och forskning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel