Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matproducenternas framtidstro är vägen framåt i vargfrågan

Det är beklagligt att samhällsdebatten fortfarande tenderar att handla om för eller emot varg. För lantbrukets del handlar det om att tamdjurshållningen inte ska försvåras och att socioekonomisk hänsyn ska tas samtidigt som landet har varg.

Det är just detta som alla behöver hjälpas åt att lösa, myndigheter, politiker och även allmänheten i opinionen.

Den som torde ha störst trovärdighet i att bedöma svårigheter att hålla tamdjur i närhet av varg är djurägaren själv. Övriga kan möjligen tycka både det ena och det andra.

I somras arrangerade LRF ett välbesökt möte med politiker i en fårhage i Askersund och nyligen hölls ett uppföljande digitalt möte. Vi uppfattar att de flesta är överens om problembeskrivningen och att förutsättningar och regelverk behöver revideras för att säkerställa att inte livsmedelsproduktionen minskar. I Örebro län anger den beslutade regionala utvecklingsplanen att produktionen av livsmedel ska öka i både volym och areal. Då måste djurhållningen öka i skogs- och mellanbygder, där även vargen trivs.

Det måste finnas framtidstro för unga att ta över den samhällsviktiga rollen att producera livsmedel ...

LRF är mycket tacksamma för de politiska steg som tas för att värna lantbrukets förutsättningar och som visar handlingskraft för att åstadkomma nödvändiga förändringar.

Två förutsättningar för att livsmedelsproduktionen ska öka är att lantbrukaren känner framtidstro och att företaget är lönsamt. Både nu och för kommande generationer.

Det måste finnas framtidstro för unga att ta över den samhällsviktiga rollen att producera livsmedel och vårda kulturlandskapet i hela länet.

Målet att tamdjurshållningen inte påtagligt ska försvåras får inte hindras av målet för gynnsam bevarandestatus. Stödformer och ersättningar ska vara heltäckande och inte som nu begränsas av olika regelverk och program. Det är inte rimligt att enskilda djurägare själva ska bekosta konsekvenser av varg. Dessutom behöver skyddsjakt alltid kunna beslutas av Länsstyrelsen utifrån lokala förutsättningar och vara rättssäker för den som behöver tillämpa den.

Då kan vi i framtiden fortsätta att njuta av blomstrande hagmarker och känna oss trygga i att öka försörjningen av livsmedel till landets befolkning.

Per Willén

regionordförande LRF Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel